skupovi razuma / 'Zdravlje djece važnije je od dogmi'

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Tristotinjak građana okupilo se večeras na zagrebačkom Cvjetnom trgu na 'Skupu razuma' kojim su podržali vladu u kreiranju školskog zdravstvenog odgoja na temelju znanstvenih spoznaja i ustavnih vrijednosti i usprotivili se miješanju Katoličke crkve u hrvatski obrazovni sustav.

16.1.2013.
21:11
PIXSELL
VOYO logo

Skup potpore uvođenju zdravstvenog odgoja i sekularizmu održan večeras na zagrebačkom Cvjetnom trgu pod nazivom Skup razuma zaključen je porukom organizatora da crkva miješanjem u obrazovni sustav ruši ustavni poredak Hrvatske.

Na skupu se okupilo 300-tinjak građana koji su imali istaknute transparente "Nije li Crkva zaboravila 10 zapovijedi?", "Zdravlje djece važnije je od dogmi", "Zdravim razumom do zdravlja", "Isus lijevo, crkva desno", "Isus je bio mirotvorac, a crkva?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Koordinacije za sekularnu Hrvatsku, ad hoc osnovane radi organizacije okupljanja, pročitali su proglas, objavljen na njihovoj internetskoj stranici, u kojemu ističu da u sekularnoj državi, kakva je po Ustavu i Hrvatska, javno školstvo mora biti također sekularno i da o njemu treba odlučivati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, poštujući znanstvena dostignuća te sekularne ustavne vrijednosti.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(FOTO: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici skupa poručili su javnosti i vladi da se protive miješanju Katoličke crkve u obrazovni sustav, navodeći kako su svjedoci pokušaja Crkve i bliskih udruga da u ime slobode savjesti, slobode vjeroispovijesti i prava roditelja relativiziraju i negiraju druga ljudska prava koja se Hrvatska obavezala čuvati Ustavom i međunarodnim deklaracijama o ljudskim pravima.

Smatraju da se manipulira roditeljima i javnošću lažnim argumentima radi pritiska na vladu kako bi odustala od uvođenja sekularnog i na činjenicama zasnovanog zdravstvenog odgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema novinarskim zapažanjima događaj je protekao bez incidenata.

Skup je mirnim ocijenila i policija koja je zbog narušaavanja javnog reda i mira privela dvije mlađe osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večerašnji Skup razuma su inicirale udruga David i Građanska akcija, a pridružile su im se Zagreb Pride i još neke udruge i javne osobe.

Književnik Predrag Matvejević rekao je za Hinu da su ovakvi skupovi abeceda demokracije u slobodnim državama u kojima se poštuje pravo na okupljanje, štite ljudska prava, prava slabijih, homoseksualaca i lezbijki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je stav protiv negativnog utjecaja Crkve, stav za laičnost, sekularnost kakve proklamiraju sekularne i moderne demokracije", dodao je.

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh rekao je da je svakom liberalnom političaru mjesto na skupovima koji se protive klerikalizmu. Ustvrdio je kako je namjera crkve da promjeni Kurikulum zdravstvenog odghoja pokušaj uspostave presedana nakon kojeg će se pokušati intervenirati i u biologiju i povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(FOTO: PIXSELL)

U organizaciji Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj oko 150 građana okupilo se večeras i na splitskom Narodnom trgu (Pjaci) u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj Marko Milinar obraćajući se nazočnima istaknuo kako u sekularnoj državi, kakva je po Ustavu i Republika Hrvatska, javno školstvo mora biti sekularno te o njemu odlučuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, poštujući suvremena znanstvena dostignuća te ustavna i ljudska prava.

„Mi se nismo ovdje okupili ni protiv Katoličke crkve, ni protiv njezinih udruga, ni protiv vjernika. Smatramo kako se i na satovima zdravstvenog odgoja smije izreći službeno mišljenje Katoličke crkve, ali ne kao jedino i isključivo, i ne u ime svih vjernika, jer nemaju svi vjernici isto mišljenje o svemu, ma koliko to biskupi Katoličke crkve govorili i željeli“, rekao je Mlinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako zdravstveni odgoj nije donesen jednom zauvjek, već ga treba stalno promišljati i mijenjati nabolje, uz sudjelovanje nastavnika a pod vodstvom stručnjaka.

„Ako postoje bilo kakve nejasnoće u razumijevanju sadržaja Kurikuluma zdravstvenog odgoja, smatramo da ih treba razjasniti s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje“, kazao je Mlinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj Tomislav Jerić u obraćanju je istaknuo kako je cilj 4. modula vladinog školskog programa omogućiti učenicima usvajanje vještina potrebnih za donošenje odgovornih odluka važnih za očuvanje njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja.

„Splono-rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje je modul kojim se učenicima žele dati znanstveno utemeljene informacije, ali i uvidi u različita promišljanja te raznorodne vrijednosne perepsketive“, kazao je Jerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici večerašnjeg skupa u Splitu nosili su transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: „Za zdravstveni odgoj“, “Za znanost, a ne dogmu u školi“, „Za spolnu i rodnu ravnopravnost“, „Upoznaj sebe i svoje tijelo, „Budi svoju, ne crkveni“, „Hrvatska je sekularna država, svećenicima nije mjesto u Saboru. Don Ivane Grubišiću izađi iz Sabora i napusti politiku“, „Mladi socijalisti za sekularni karakter hrvatskog društva“.

Organizatori su priredili i kratkotrajni performans pozvavši nazočne da upale svjetla na svojim mobitelima, što je većina nazočinih i učinila, a organizatori su rekli kako se na taj način 'donosi svjetlo u Split i Hrvatsku'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(FOTO: PIXSELL)

Uvođenju zdravstvenog odgoja u škole usprotivio se kontraskup 30-ak uglavnom mlađih ljudi koji su hukali i uzvikivali "Malo vas je, malo vas je, izrodi", "Vi niste Hrvatska" i "Zovi samo zovi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan 15-godišnjak, sudionik kontraskupa, rekao je da ne podržava uvođenje zdravstvenog odgoja u škole.

"To je čista glupost, bolje o tome razgovarati doma nego učiti u školi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov vršnjak smatra da se crkva nema pravo miješati u ta pitanja, ali mu smeta što se u školama uči da je homoseksualnost normalna, a jedan od sudionika, otprilike iste dobi, smatra da će uvođenje spolnog odgoja mlade još više poticati na stupanje u seksualne odnose.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo