USPIO PRITISAK VJERSKIH UDRUGA / Uklonjen plakat koji je podijelio Hrvatsku

Hrvatska se, pak, javnost ovih dana uvelike bavi plakatom predstave 'Fine mrtve djevojke'. Nakon što su se na noge digle vjerske udruge, kazalište Gavella odlučilo je povući plakat koji prikazuje zagrljene bogorodice. Time su smirili vjernike, ali razljutili redatelje i glumce, koji ovu odluku prozivaju čistom cenzurom, dok je redatelj Oliver Frljić u spomenutom kazalištu dao otkaz.

17.1.2013.
18:25
VOYO logo

Plakat na kojem dvije zagrljene bogorodice pozivaju na predstavu Fine mrtve djevojke više ne visi na gradskim oglasnim mjestima! Vjerski portali i udruge uspjeli su pritiscima na javnost ukloniti sporni plakat sa lica zemlje!

"Izražavamo najdublji protest, povrijeđenost i zgražanje zbog uvredljivog i difamatornog prikaza Presvete Bogorodice Marije s aluzijom na lezbijsku tematiku predstave. Zahtijevamo javnu ispriku svim kršćanima i trenutačno uklanjanje plakata", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crkva se nema zašto miješati u društvo, vrijeme je za sekularnu državu", smatra redatelj DaliborMatanić.

Najvećim vjernikom među vjernicima pokazao se i gradonačelnik Bandić koji je jedan od glavnih i odgovornih u akciji uklanjanja plakata!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Približavaju se izbori, a on treba glasove vjernika", dodaje Matanić.

Kapitulaciju je potpisalo kazalište Gavella. Iako su u srijedu ujutro branili svoju umjetničku ideju, danas se ispričavaju priopćenjem i odbijaju stati pred kamere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neviđeni pritisak, potaknut od strane jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu  doveo je do toga da je uprava Gavelle donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe. Još jednom ponavljam kako namjera kazališta nije bila povrijediti bilo koga, te se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenima javno ispričavam u ime kazališta Gavella i u svoje osobno ime", priopćio je ravnatelj Gavelle Darko Stazić.

I NatašaJanjićLokas, koja u predstavi igra lezbijku Marijanu slaže se sa stavom Dalibora Matanića...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob mišljenja oko spornog plakata vlada i na našoj Facebook stranici. Dok ga jedni nazivaju blasfemičnim, drugi u njemu vide samo i isključivo umjetnost. Ne pamtimo da je jedan plakat ovako podijelio Hrvatsku, a istovremeno ujedinio kazalištarce, pa je nakon Gavelline odluke da uklone sporne plakate i redatelj OliverFrljić odustao od planirane suradnje s kazalištem Gavella. Kraće rečeno - dobili su nogu!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo