solarna hrvatska? / Stopirani ugovori za otkup struje iz solarnih elektrana!

Nakon što je Vlada prošle godine pojednostavila proceduru za sklapanje ugovora o otkupu struje iz solarnih elektrana mnogi su se zainteresirali za ovu isplativu investiciju. I to u tolikom broju da je popunjena kvota do kraja 2020. godine. Sklapanje novih ugovora je stopirano, a poduzetnici su u čudu.

27.1.2013.
19:03
VOYO logo

Umjesto crijepa na krovu sportske dvorane u Kostreni nalaze se solarne ćelije. Jedna je to od šest zgrada s integriranim solarnim elektranama koje je postavila Regionalna energetska agencija Kvarner.

"Mi smo do sada uložili oko tri milijuna kuna u naše sustave. Dakle, po prilici to su sustavi od po 30kW", kazao je ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner, Darko Jardas.

Solarne ćelije trebala je dobiti i Tehnička škola u Rijeci, no od toga zasad očito ništa.

"Plan koji je do 2020. predviđao 45 megavata na mreži iz solarne energije se realizirao u godinu dana", poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Budući da je kvota popunjena, operator tržišta električne energije stopirao je sklapanje novih ugovora.

"Kvota je ispunjena iznad očekivanja javnosti, pa čak i nas koji radimo u sustavu", dodao je direktor HROTE, Ivan Županić.

Interes zapravo i ne čudi. Naime, imate li solarnu elektranu od primjerice 10 kilovata i sklopljen ugovor s HROTE-om, za isporučenu struju dobit ćete 2 kune i 64 lipe po kilovat-satu. Uloženo bi vam se tako vratilo nakon 6 do 8 godina. Budući da se ugovor s HROTE-om potpisuje na 14 godina, investicija se itekako isplati.

"Mi smo isprojektirali devet novih projekta. Dakle, devet naših novih škola, međutim, kao i mnogi drugi ostali smo negdje u papirologiji", rekao je Jardas.

Iz HROTE kažu kako razumiju interes javnosti, ali da kvote postoje s razlogom. Naime, svaki potrošač na godinu izdvoji 17 kuna za  obnovljive izvore energije. Veće kvote značit će i veća izdvajanja.

"Moramo balansirati da od prikupljene naknade imamo dovoljno novaca da možemo ispoštovat svoje zakonske obveze", naglasio je Županić.

Unatoč tomu, ekološke udruge i investitori smatraju da je uvođenje kvota za manje elektrane besmisleno jer one potiču razvoj.

"U postavljanju sustava koristili smo čak i kompletno domaću opremu, domaće montažere, domaće instalatere", dodao je Jardas.

No ministar Vrdoljak je odlučan: "Meni danas apsolutno nije prihvatljivo poskupljenje električne energije, pa da je i motiv obnovljivi izvori".

Rješenje problema ministar vidi u smanjenju naknada te povećanju kvota za male elektrane. Hoće li i kada donijeti takvu odluku, još je nepoznanica. No ono što se zna je da će nas struja koju uvozimo dugoročno ipak stajati više nego ona iz obnovljivih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo