POZVALI NA ZAJEDNIŠTVO / Ipak mogu zajedno: Crkva i država u Rijeci otvorili hospicij za umiruće

Ipak mogu zajedno! Iako su odnosi vrha Katoličke crkve i vlasti u posljednje vrijeme zbog zdravstvenog odgoja, a potom i zakona o strateškim investicijama, na niskim granama, iz Rijeke stiže suprotan primjer. Ondje je otvoren deset i pol milijuna kuna vrijedan hospicij - bolnica za pacijente kojima medicina više ne može pomoći. Osnovala ga je Riječka nadbiskupija, a radit će pod kapom Ministarstva zdravlja.

28.1.2013.
17:58
VOYO logo

Otvorenje prvog hrvatskog hospicija nije moglo proći bez blagoslova jer je Riječka nadbiskupija dala na raspolaganje i uredila prostor s osam i pol milijuna kuna. Po milijun su još dali Grad i Županija.

"Smatrao sam da se mi kao crkva trebamo uključiti i pomoći", izjavio je riječki nadbiskup IvanDevčić.

Uređeno je 1200 kvadrata prostora, primat će do 15 bolesnika, a o njima će brinuti 20 stručnjaka i volonteri.

"Ovdje mogu doći bolesnici bilo koje vjerske ispovijesti. Ovdje se pomaže čovjeku, gledajući svakog čovjeka kao Boga", kazala je liječnica Hospicija "Marija Kozulić" VišnjaGogić.

Primat će oboljele od neizlječivih bolesti koje bolnica više ne može držati, a obitelj o takvom bolesniku koji treba 24 sata profesionalne njege ne može skrbiti.

"U palijativi se pažnja osim na bolesnika našega pažnja usmjerava i na obitelj, svakakva psihološka, duhovna pomoć", dodaje glavna sestra Hospicija LarisaMiletić.


U Primorsko-goranskoj županiji ovakav smještaj hitno treba 80 ljudi, a ovdje je samo 15 kreveta.

Iako godinama postoje terenski timovi koji brinu o više od sedamsto pacijenata, dogovor crkve i lokalne vlasti o otvaranju hospicija pao je prije godinu i pol dana.  

"Mislim da smo još jedanput dokazali naš istančan osjećaj za humanost i za solidarnost koji smo ostvarili u zajedništvu", smatra gradonačelnik Rijeke VojkoObersnel.

Rijeka je prva dobila hospicij, ali još je pet sličnih odjela diljem Hrvatske za koje ministar kaže da predstavljaju civilizacijski pomak.

"Zato mi je ekstremno drago da sam danas u Rijeci, da je Riječka nadbiskupija zajedno sa Županijom i sa Gradom Rijekom zajedno učestvovala u ovome, u izgradnji, a naša obaveza je tu naprosto ono što je  također pomak, a to je da uđe u mrežu zdravstva Hrvatske", izjavio je ministar zdravlja RajkoOstojić.

Sukobi ni vladajuće ni crkvu neće dovesti do nikakvoga cilja, a zajedništvo pokazano u Rijeci rezultirat će time da hospicij prve korisnike prima za tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo