'BEZ RAČUNA SE NE RAČUNA' / Preodgoj građana: Počela nagradna igra Porezne uprave!

Za bolje punjenje proračuna služi fikaslizacija koja je startala 1. siječnja. Sada kreće nagradna igra "Bez računa se ne računa" u kojoj sretnici mogli izvući ukupno 180 tisuća kuna. Taj potez su građani u neimaštini dočekali s osmijehom, a analitičari na nož.

8.2.2013.
19:26
VOYO logo

Prvi korak je uspješan, blagajne ispisuju fiskalne račune, no, do preodgoja građana koji nemaju naviku njihova uzimanja - Ministarstvo financija kreće nagradnom igrom i spotom!

Potrebno je prikupiti čak 20 računa za sudjelovanje u nagradnoj igri, a Zvonko Mikić iz Rijeke svoje adute u džepu već ima:

"Potrudit ću se čuvat račune i poslati ih to je jako dobra ideja".

Slaže se i njegova konobarica koja većinu isprintanih fiskalnih računa, unatoč mogućim kaznama, ipak baci u smeće.

Možda promijene navike jer u nagradnom fondu Vlada ne škrtari. Sretnicima u ruke idu potrošačke kartice od 10, 15 i 20 tisuća kuna. A ako propustite prvi krug izvlačenja 31. ožujka – tu su još tri datuma do kraja godine do kada igra i traje. Ministarstvo financija se nada da će građani tako usvojiti kulturu uzimanja računa, a oni uz telefon za cinkanje prekršitelja i dobiti rat sa sivom ekonomijom. No, sociolozi nisu uvjereni u Linićev plan!

"Zašto on uporno nastoji motivirati građane da oni budu kontrolori izdavanja fiskalnih računa kada se dobro zna čiji bi to posao trebao biti? Mislim da će takve akcije biti degutantne i izazvati kontraefekt", smatra sociolog ŽeljkoPožega.

Efekt fiskalizacije na terenu pokazao je poslušnost ugostitelja. U mjesec dana pročešljano je 9508 objekata, uočeno 459 nepravilnosti, dok je pet objekata zapečaćeno. Sasvim sigurno s ovom godinom "Hvala na povjerenju" – na dnu računa ima novo značenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo