PAPA SE ODREKAO DUŽNOSTI / 'Za Crkvu je bolje da dođe netko mlađi na njegovo mjesto'

Upitan je li moguće da Papa podnese ostavku, Bešker je odgovorio: 'Papa ne daje ostavku jer nju nitko ne prihvaća. On se odriče dužnosti, što je i predviđeno kanonom 332. u drugom paragrafu. Za dobro Crkve on smatra da je bolje da na njegovo mjesto dođe netko mlađi i koncentriraniji', zaključio je RTL-ov gost.

11.2.2013.
13:46
VOYO logo

Novinar Inoslav Bešker, koji već godinama prati Papu, Crkvu i zbivanja u Vatikanu, kazao je kako je vijest o tome da se Benedikt XVI. povlači sa svog polažaja 28. veljače odjeknula poput bombe.

"Očito je Papa o tome razgovarao sa svojim najbližim krugom, ali od tamo ništa nije izašlo. Istina, prije dvije godine on je najavio ovakvu mogućnost, koja je također predviđena kanonskim pravom. Međutim, njegovo zdravstveno stanje ni na koji način nije izgledalo da bi moglo pružili razlog za ostavku već sada. On nije teško bolestan ni iscrpljen. On je star. Gledali smo i vidjeli ga da je izdržao sva putovanja i svetkovine. On koncentrirano i bez problema govori čak i onda kada nema napisani tekst. Dakle, treba vjerovati da on smatra kako više nema onaj polet za organizacijsko i duhovno vođenje Crkve", javio se Bešker iz Rima.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: thelocal.de
Image
Foto: thelocal.de

Osim toga, komentirao je kako je najvjerojatnije u pitanju stres kao razlog abdikacije Benedikta XVI.

"Za dobro Crkve on smatra da je bolje da na njegovo mjesto dođe netko mlađi i koncentriraniji", zaključio je Bešker.

"On se vraća u osnovnu ideju koncila jer po njoj crkva mora biti vječna, ali i suvremena", dodao je.

Upitan je li moguće da Papa podnese ostavku, Bešker je odgovorio: "Papa ne daje ostavku jer nju nitko ne prihvaća. On se odriče dužnosti, što je i predviđeno kanonom 332. u drugom paragrafu".

Image
Image

Posljednji put se ovakva situacija dogodila krajem 13. stoljeća. Riječ je o Celestinu V., a prije njega su to učinila samo dvojica - bio je to papa Benedikt IX. 1045. godine i njegov nasljednik Grgur VI. godinu dana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo