REAKCIJE NA VIJEST DANA / 'Papin odlazak je kao grom iz vedra neba'

'Svi u katoličkoj Crkvi primili su vijest o papinom odlasku s iznenađenjem i ocijenili je kao 'grom iz vedra neba'', priznao je teolog Adalbert Rebić.

11.2.2013.
14:45
VOYO logo

Reakcije na neočekivanu ostavku Benedikta XVI. stižu sa svih strana.

"Svi u Katoličkoj crkvi primili su vijest o papinom odlasku s iznenađenjem i ocijenili je kao grom iz vedra neba. U posljednje vrijeme se govorilo o toj mogućnosti da Papa odstupi jer papa je rimski biskup i kao svaki drugi biskupi, tako i on ima pravo odstupiti ako prosudi da je za Crkvu to dobro, tako je prosudio Benedikt XVI.", priznao je teolog .

"Nije presedan. Već imamo jednoga papu koji je odstupio iz papinske službe. To je bio Celestin V. 294. godine. Bio je pobožan čovjek i nije se mogao nositi s tadašnjim trzavicama političke naravi u Europi", dodao je Rebić.

Bivša premijerka Jadranka Kosor je kazala kako će joj Benedikt XVI. jako nedostajati te da nikada neće zaboraviti koliko joj je pomogao kada joj je bilo najteže - pohvalio je nju i Pahora što su sklopili arbitražni sporazum.

Dok je Vesna Pusić priznala kako ju je ova vijest iznenadila, Gordan Jandroković je izjavio kako mu je žao.

"Možda je stvarno zdravlje, ali posljedice će biti velike za sve institucije kojima je Papa na čelu", naglasio je Tonino Picula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nadbiskup Puljić: Nisam očekivao takvu Papinu odluku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Foto: PIXSELL)

Predsjednik HBK i zadarski nadbiskup ŽelimirPuljić izjavio je danas kako je odluka pape Benedikta XVI. da se povuče s dužnosti poglavara Rimokatoličke crkve iznenađujuća i da je on nije očekivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam da nam strašno puno znači papa kakav je Benedikt XVI., a to je veliki lider", rekao je nadbiskup Želimir Puljić.

Ustvrdio je kako je on bio veliki papa koji će ostati u sjećanjima Hrvata. "Žalim za njegovim, odlaskom, ali ga prihvaćam", rekao je zadarski nadbiskup na konferenciji za novinare u zadarskome Nadbiskupskom ordinarijatu održanoj u povodu danas objavljene odluke Pape da se povuče s dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajući pape koje sam doživio - svaki je na svoj način bio osoban. Pavao VI. povučen i intelektualac, Ivan Pavao II. putnik, borac, pjesnik, glumac, pokrenuo je svijet kao nijedan drugi papa do sada, a Benedikt XVI. na svoj način ništa manje aktualan i prisutan. Siguran sam da će ga naslijediti netko tko će također na svoj način obilježiti buduće vrijeme", poručio je nadbiskup Puljić.

Naveo je kako je ostavka utemeljena na zakoniku crkvenog prava po kojemu - ako se dogodi da se rimski prvosvećenik odrekne svoje službe - to mora biti slobodno, i upravo je tako učinio Papa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo