U ZASLUŽENOJ MIROVINI / 'Revolucionarni potez - imat ćemo papu penzionera!'

Treći put u povijesti Crkve - i treći od ukupno 265 papa svojevoljno je otišao s te dužnosti. Prije Benedikta XVI. - to su učinili Celestin V. 1294. i posljednji put, prije 600 godina, Grgur XII., u teškim okolnostima.

11.2.2013.
18:45
VOYO logo

"To se događalo u okolnostima velikog crkvenog raskola - on je dao ostavku donekle  svojevoljno, da preduhitri koncil koji bi to učinio", objašnjava povjesničar HrvojeGračanin.

Da je papa odlučio dati ostavku jer je star i umoran - začudilo je i najveće poznavatelje prilika u Vatikanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je revolucionarni potez jednog pape - jer pape ne daju ostavku. Mi ćemo prvi put imati papu u mirovini, sad ćemo imati papu penzionera", kaže bivši veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko.

Papa odlazi u mirovinu 28. veljače. U 20 dana nakon toga - mora početi konklava - doslovno prevedeno soba pod ključem - u stvarnosti to i jest: sastanak kardinala koji će dvotrećinskom većinom izabrati novog poglavara Katoličke crkve. Glasovat će i četiri puta na dan dok ga ne izaberu - u potpunoj tajnosti - izolirani od vanjskog svijeta. A papiriće s glasovima zapalit će u peći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok iz Sikstinske kapele ne izađe bijeli dim - papu će zamijenjivati kardinal TarcisioBertone. On će organizirati konklavu i zapečatiti papin stan - a hoće li mu razbiti ribarski prsten, kao što je običaj u slučaju papine smrti - još se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike