Benedikt XVI. u Hrvatskoj / Trenuci koji će ostati u pamćenju tisućama Hrvata

Poruke zajedništva i nade papa Benedikt 16. poslao je prilikom svog posjeta Hrvatskoj, a erupcija emocija osjetila se na glavnom zagrebačkom trgu, gdje se na bdijenju okupilo 40 tisuća ljudi.

11.2.2013.
18:30
VOYO logo

Trenuci koji će ostati u pamćenju tisućama Hrvata. Tog se 4. lipnja osjećalo nešto posebno u zraku kada se Papa mladima obratio na hrvatskom jeziku.

"Dragi braća Hrvati nosim vas u srcu i ostavljam svoj blagoslov, radujte se uvijek u gospodinu, njegova radost neka bude vaša snaga, Amen hvaljen Isus i Marija", kazao je tada Benedikt XVI.

Vijest o odlasku pape Benedikta XVI. iznenadila je, ali i rastužila mnoge vjernike.  

Upravo je drukčije poruke - zajedništva i nade, papa Benedikt 16. poslao prilikom svog posjeta Hrvatskoj, a erupcija emocija osjetila se na glavnom zagrebačkom trgu, gdje se na bdijenju okupilo 40 tisuća ljudi.

Mladi su mu darovali tamburicu, hrvatski narodni instrument. Papa je poručio da hrvatski narod Europi na poseban način daje duhovne i moralne vrijednosti.

"Osobito sam zadovoljan što sam ovdje s vama, na ovom povijesnom trgu koji je srce grada Zagreba". Za crkveni vrh, Papa je bio i ostaje veliki prijatelj Hrvatske.  

"Žao mi je i osjećam da nam strašno znači, ne samo u crkvi nego u svijetu ovakav Papa kakav je bio Benedikt XVI. Govorim kakav je bio, kakav jest, mislim, nije on umro, ali evo baš kao osoba i kao veliki lider", izjavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Vijest o odlasku,  ipak nije baš sve iznenadila.

"U posljednje vrijeme se govorilo o toj mogućnosti da Papa odstupi, jer papa je rimski biskup, kao i svaki drugi i ima pravo odstupiti, ako prosudi da je to za Crkvu dobro, to je napravio i Benedikt XVI.", kazao je teolog Adalbert Rebić.

Iako mu nije bilo lako naslijediti popularnog papu blaženog Ivana Pavla II., mnogi smatraju da je ipak uspio priodobiti vjernike na svoj način. Budući Papa sad ima visoke kriterije.

"Bila bi idelana kombinacija Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., ja bi bio najsretniji da bude takav jedan", dodao je Puljić.

Jer obojca su ostavila snažan trag u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo