prodaju neutralizatore / Dukat i Vindija krenuli u kontrolu štete po farmama

Je li aflatoksin u mlijeko došao s domaćih farmi ne zna se ni šest dana nakon izbijanja afere. No, RTL Danas doznaje da su Vindija i Dukat krenuli u kontrolu štete: farmerima prodaju takozvane neutralizatore aflatoksina, drugim riječima, lijek za krave koje u jetri imaju toksine.

14.2.2013.
18:50
VOYO logo

Iako ne vjeruje da su ikada bile bolesne vlasnik kravama u Koritnoj uz običnu hranu već tjedan dana daje svojevrsni lijek protiv aflatoksina.

"Čim je ovo puklo odmah su došli iz Dukata i donijeli sredstvo koje se miješa - Mikosorb", kaže Joza Grgić. Prodali su mu 25 kilograma Mikosorba, odnosno neutralizatora toksina, za koji još ne zna koliko košta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onda sam ja saznao da tih 25 kila košta 1600 kuna. Sad, koliko je to točno vidjet ću kad dobijem račun", kaže Grgić.

RTL Danas doznaje da su u akciju po farmama krenuli i Dukat i Vindija. Uzimaju uzorke stočne hrane i mlijeka kako bi utvrdili odakle je toksin stigao u njihove proizvode a usput nude i neutralizator kako se sporni mikrotoksin ne bi ponovno pojavio. Takva je praksa uobičajena, kaže profesor Sakar s Veterinarskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se uobičajeno koristi u okolnostima kada hrana ima mikotoksine. Ona umanjuje toksične učinke na životinju i smanjuje količine mikotoksina u mlijeku", rekao je Darko Sakar.

Radi se o kontroli štete umjesto da se na vrijeme mislilo na prevenciju. Jer toksini su u mlijeku i kukuruzu u posljednjih 6 mjeseci nađeni u Bugarakoj, Mađarskoj, Italiji i Srbiji no to nije bilo dovoljno da se pojačaju kontrole. Pitanje je bi li uopće znali za problem da na to nije upozorila BIH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo