pravna zaštita od progona / 'Benedikt XVI. mora ostati živjeti u Vatikanu jer je samo tamo siguran'

Image

Vatikanski izvori kažu da postoje tri glavna razloga za odluku da Benedikt i nakon odlaska 28. veljače ostane u samostanu Vatikanu.

16.2.2013.
16:44
VOYO logo

Odluka pape Benedikta XVI. da ostane u Vatikanu i nakon odlaska s papinske dužnosti pružit će mu sigurnost i privatnost, a dobit će i pravnu zaštitu od bilo kakva progona u vezi sa slučajevima seksualnog zlostavljanja diljem svijeta, kažu u subotu crkveni izvori i pravni stručnjaci.

"Njegov ostanak u Vatikanu nužan je, inače bi mogao biti ugrožen. Nigdje drugdje ne bi imao imunitet, ne bi imao ovlasti i sigurnost. Preostale godine Benedikt mora imati dostojanstven život", rekao je jedan vatikanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatikanski izvori kažu da postoje tri glavna razloga za odluku da Benedikt i nakon odlaska 28. veljače ostane u samostanu Vatikanu.

Vatikanska policija koja već poznaje Papu i njegove navike, moći će mu jamčiti privatnost i sigurnost, i neće se to morati prepustiti nekoj stranoj policiji, što bi bilo nužno da se odseli u drugu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je razlog mogućnost da, odseli li Papa trajno u neku drugu zemlju i odluči u samoći živjeti u nekom samostanu rodne mu Njemačke, to mjesto postane hodočasničko odredište. To bi bilo komplicirano za Crkvu, osobito, što Reuters ocjenjuje malo vjerojatnim, ako idući papa donese odluke koje se ne sviđaju konzervativcima pa oni onda počnu posjećivati Benedikta.

Zadnji problem je Papina potencijalna izloženost tužbama u vezi sa svećeničkim seksualnim zlostavljanjem djece. Već je 2010. Benedikt u jednoj tužbi naveden kao branjenik uz tvrdnju da kao kardinal 1995. nije ništa poduzeo, a navodno mu je bilo rečeno da je jedan svećenik u Americi više desetljeća ranije zlostavljao dječake u školi za gluhu djecu. Odvjetnici su lani povukli tužbu i Vatikan je to prozvao velikom pobjedom koja dokazuje da papa ne može odgovarati za postupke svećenika zlostavljača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benedikt u ovome trenutku nije spomenut ni u jednom slučaju, a Vatikan ne očekuje nove tužbe, ali ih i ne isključuje.

Kad prestane biti papa, Benedikt više neće biti monarh Države Vatikanskoga Grada, ali će zadržati vatikansko državljanstvo i boravište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo