vlada reže slavoniju / Suši li se premijeru ruka? Slavoniji ipak manje iz EU fondova!

'Ako te zaboravim Slavonijo, neka mi se osuši desna ruka' - tako je premijer prošle jeseni umirivao Slavonce koji su tvrdili da im nova podjela na dvije, umjesto tri regije donosi štetu. S novom odlukom o karti regionalnih potpora, koju je Vlada izglasala ovoga tjedna, pokazuje se, međutim, da su skeptici ipak bili u pravu! Umjesto dosadašnjih 50 posto udjela europskog novca u velikim razvojnim projektima, Slavonija će moći povlačiti samo 40 posto.

16.2.2013.
18:35
VOYO logo

Prije manje od pola godine, kad se digla buka zbog podjele Hrvatske na dvije, umjesto na dotadašnje tri regije, ovako se biblijski zaklinjao premijer Zoran Milanović: "Ako te zaboravim Jeruzaleme neka mi se osuši desna ruka. Slično se može reći i za Slavoniju - neka mi se osuši desna ruka. To je jezik kojim moram govoriti jer to jedino razumiju. Ako zaboravimo Slavoniju, nećemo je zaboraviti".

No, na samo Valentinovo Vlada donosi odluku koju Slavonci ne smatraju baš ljubavnom. Mijenja se karta regionalnih potpora EU - pa siromašniji istok Hrvatske, koji je spojen u regiju s bogatijim sjeverozapadom - sad umjesto 50 posto učešća potpora, može dobiti samo 40.

"S obzirom na dostignutu razinu razvoja po metodologiji EUROSTATA-a, utvrđeno je da se razina potpore u obje regije može razvijati do razine 40 posto", dodao je potpredsjednik Vlade, Branko Grčić.

Kako je Hrvatska i dalje podijeljena na tri regije, bogatije Primorsku i Sjeverozapadnu te drastično siromašniju Panonsku, poduzetnik koji u projekt uloži deset milijuna eura mogao je u Slavoniji dobiti pet milijuna potpora od EU, a u Zagrebu milijun manje. Sad, kad je Hrvatska podijeljena na dvije regije, u obje potpora može iznositi do 4 milijuna za velike projekte.

Oporba je opet na nogama.

"Poduzetnik koji ide sa svojim ulaganjem u području Slavonije može dobiti manji intenzitet potpore nego što je mogao prije dok je ta kontinentalna Hrvatska bila podijeljena na dvije regije", kazao je HDZ-ovac Ivana Maletić iz Odbora za regionalni razvoj i EU fondove.

I u Slavonskoj razvojnoj agenciji ogorčeni su na Vladu. Kažu - 'upozoravali smo vas'.

"Ova podjela zakida Slavoniju. Zamislite da ste strani poduzetnik i pitate gdje se u Hrvatsku može najunosnije ulagati? A odgovor je svugdje u Hrvatskoj možete dobiti iste poticaje", dodao je HDSSB-ovac Stjepan Ribić iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.

U osječkom klasteru Slavonska jabuka dosada su povukli više od pola milijuna eura za projekte, sad se brinu za budućnost.

"Zbog tog jednog manjeg postotka može doći do propasti cijelog projekta. Nije dobro ako je to tako, konzultanti nas uvjeravaju da je to tako", istaknuo je Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka.

Iz Vlade nisu željeli komentirati napade oporbe, ali premijer je pri donošenju odluke ponovio: "Ovo je sustav koji odgovara svima".

Premijerova desna ruka zasada je još u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo