ZEMLJA KRIMINALA I KORUPCIJE / "Turisti, pazite se mafije u Hrvatskoj!"

Image

Britanska vlada upozorila svoje turiste da im u Hrvatskoj prijeti opasnost od terorizma i organiziranog kriminala. Upozorenje je prenio BBC navodeći slučajeve ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića.

16.4.2009.
11:40
VOYO logo

ZAGREB - Britansko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj službenoj stranici upozorava državljane Ujedinjenog Kraljevstva da u Hrvatskoj postoji prijetnja od terorizma i organiziranog kriminala te im poručuje da bi, u slučaju da otputuju u našu zemlju, mogli biti izloženi napadima koji su "neselektivni" i događaju se na "mjestima na kojima ima i stranih turista".

To upozorenje u četvrtak je prenio BBC, a priču o kriminalu u Hrvatskoj, pod naslovom"Hrvatska prokleta kriminalom i korupcijom", donosi novinar Matt Prodger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodger je naveo slučajeve ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića  te ustvrdio kako "mnogi Hrvati smatraju da je njihova zemlja u raljama moćne mafije, koja korijene vuče iz međunarodnog embarga protiv Jugoslavije početkom 90-ih godina prošlog stoljeća".

"Kriminalci iz prošlosti danas su postali moćni poslovni ljudi", kaže novinar BBC-a koji pak u svom prilogu ne prenosi tvrdnju Foreign Officea da je "stopa kriminala u Hrvatskoj niska, a nasilni zločini rijetki".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FO također navodi kako Hrvatsku svake godine posjećuje oko 267 tisuća britanskih državljana i kako ih većina nije imala nikakvih problema te da su konzularnu pomoć trebali ponajviše zbog potrebe bolničkog liječenja i zbog ukradenih ili izgubljenih putnih dokumenata.

Kao opasnosti FO još navodi neeksplodirane mine, ali u izoliranim planinskim i seoskim područjima, dok su "gusto naseljena područja i glavni cestovni pravci očišćeni od mina i sigurni za posjetitelje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među područjima izvan redovnih turističkih odredišta koja su bila zahvaćena ratom, završenim 1995. i u kojima još ima mina, FO navodi dijelove istočne Slavonije, Brodsko-posavske, Karlovačke i Zadarske županije te "udaljenije dijelove Nacionalnog parka Plitvica".

Američki State Department, poznat po krajnjem oprezu kad je u pitanju upozorenje američkim građanima za putovanja u inozemstvo, nema Hrvatsku na popisu zemalja u kojima prijeti bilo kakva opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo