ZDRAV ŽIVOT / Hrvatska pri ekološkom vrhu

Image

Hrvatska je ocijenjena najčišćom među zemljama istočne Europe i središnje Azije. Na prvom je mjestu Švicarska, a slijede skandinavske zemlje.

18.4.2009.
9:27
VOYO logo

WASHINGTON - Američki magazin Forbes objavio je popis ekološki najčišćih zemalja svijeta, prema indeksima utvrđenim na sveučilištima Yaleu i Columbiji, na kojem je Hrvatska zauzela 20. mjesto, a prvo mjesto u regiji istočne Europe i srednje Azije.

S Indeksom ekoloških rezultata (EPI) 84.6 od mogućih 100, Hrvatska zauzima 20. mjesto u svijetu, na popisu ekološki najčišćih zemalja, koji predvode Švicarska i skandinavske zemlje, a među prvih 20 je 14 europskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska prepoznaje vrijednost turizma i čistoću svojih plaža uzima kao prioritet. Zemlja koja leži na Jadranskom moru, nasuprot Italije, nudi posjetiteljima bogat, zdrav riblji fond i sigurnost od bolesti koje se prenose vodom. No naslijeđe desetljeća kumunističke vladavine ostaje: industrija iz sovjetskog razdoblja ispušta stakleničke plinove i čestice, kvareći kvalitetu zraka. Ukupni rezultat bioraznolikosti Hrvatske je samo 14, prema i dalje slabih 34.8 za regiju.

Među neeuropskim zemljama u prvih 20 su Kostarika (5), Novi Zeland (7) i Kolumbija (9).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europske zemlje imaju dobre rezultate u zdravstvenom poretku EPI, koji mjeri učinak zagađenja na ljudsko zdravlje. Drugo široko mjerilo, vitalnost ekosustava, uključuje zdravlje ribarstva, količinu emisije stakleničkih plinova i očuvanje raznolikosti flore i faune.

SAD, nekoć vodeća u ekološkoj zaštiti, zaostaje za Europom posljednjih 25 godina, rekao je pomoćnik direktora ekološkog centra sveučilišta Columbije Mark Levy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo