Epidemija još hara / Broj oboljelih od gripe se ne smanjuje

Image
Image

Ove sezone gripa je u Hrvatskoj počela u drugoj polovici prosinca 2012., a do danas je zabilježeno ukupno nešto preko 14 tisuća prijava oboljelih, priopćila je Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uz upozorenje da je aktivnost gripe u Hrvatskoj još uvijek visoka i ne pokazuje znakove opadanja.

11.3.2013.
17:09
VOYO logo

Kako se ističe u priopćenju, od početka sezone gripe u drugoj polovici prosinca prošle godine epidemiološka služba koja prikuplja prijave oboljelih od gripe izvijestila je o ukupno 14.080 prijava.

U Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), u kojem se svakodnevno obrađuju pristigli uzorci pacijenata, virus gripe utvrđen je u više od 800 uzoraka, pri čemu dominira virus gripe A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je aktivnost gripe još uvijek visoka i ne pokazuje znakove opadanja, ističe se nadalje u priopćenju.

U Europi većina zemalja izvješćuje o visokom do osrednjem intenzitetu obolijevanja od gripe, pri čemu su podjednako zastupljeni virusi gripe A i B. Trend opadanja broja oboljelih od gripe zabilježilo je 18 europskih zemalja, posebice zemlje sjeverozapadne Europe. U Sjevernoj Americi, ukupno gledajući, aktivnost gripe je u opadanju, dok istovremeno određena područja i dalje bilježe visoku aktivnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na navedenu epidemiološku situaciju, Služba za epidemiologiju HZJZ-a još uvijek svim putnicima preporuča cijepljenje protiv gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo