jedan posve drukčiji papa / Cijeli svijet je iščekivao papu, no nitko nije očekivao njega!

Prije konklave su mu davali slabe šanse, ali Jorge Mario Bergoglio već je promijenio crkvu - prvi je papa iz Južne Amerike, prvi neeuropljanin u 1300 godina, prvi isusovac i prvi papa Franjo. Nazvao se po Franji Asiškom, koji je život posvetio siromasima - i na taj način pokazao kojim smjerom želi povesti Crkvu.

14.3.2013.
19:17
VOYO logo

"On je odbio živjeti u biskupskoj palači, preselio se u jednostavan stan, sam sebi kuha, nije htio limuzinu s vozačem. Na posao ide autobusom. Ovo je jedan posve drukčiji papa. Ako istu tu želju za jednostavnim životom dovede u papinsku palaču svi će biti šokirani. Ovo nije čovjek koji želi nositi svilu i krzno", izjavio je analitičar National Catholic Reportera ThomasReese.

Nije želio nositi čak ni crveni kardinalsku haljinu, nego običnu crnu - i to staru, koju je uzeo od svog prethodnika. Vozi se javnim prijevozom, u Rim leti ekonomskom klasom, a kada ga je papa Ivan Pavao II. trebao postaviti za kardinala molio je Argentince da ne idu u Rim, nego da novac daju sirotinji.

"Ne vjerujem da ćete ga vidjeti na autobusu broj 64 ovdje u Rimu, iz sigurnosnih razloga, ali mislim da će voditi jednostavan život molitve", kazao je svećenik RobertSirico.

Kako je živio - jako dobro zna Hrvat BerislavOstojić - franjevac koji živi u Argentini i kardinala Bergolju je godinama ispovijedao - papa Franjo o Hrvatima tako već ima dobro mišljenje - a s njima je svake godine slavio i Dan Državnosti.

"On uvijek kaže - vi Hrvati ste tvrdi u svemu, u vjeri i u drugim stvartima... on je puno cijenio čvrstost vjere u Hrvata...", izjavio je za RTL telefonom Ostojić, franjevac u Argentini.

Novi papa je čvrstih stavova u pitanju kontracepcijei abortusa. Kada je Argentina dozvolila gay brakove - glasno se tome protivio, a  predsjednica je njegove je stavove proglasila srednjovjekovnim.

Liberalan je kad je u pitanju socijalna pravednost: veliki je zagovornik siromašnih, a svećenike je proglasio licemjerima jer ne žele krstiti djecu rođenu izvan braka.  Za vrijeme ekonomske krize u Argentini krizitirao je političare jer ne pomažu siromašnima. Pamti se njegov posjet hospiciju - kada je oprao i poljubio noge 12-ero pacijenata oboljelih od AIDS-a. Njegovi stavovi dobro su poznati novinaru Dragi Pilselu, kojem je u Argentini bio profesor.

"Zanimljivostima u vezi novog pape nema kraja - zdrav je, iako živi samo s jednim plućnim krilom. Ima člansku iskaznicu nogometnog kluba San Lorenzo, voli operu i Dostojevskog. A budući da se zaredio tek s 32 godine - dotada je živio posve normalan život - studirao je kemiju, volio je plesati tango s djevojkama i radio kao izbacivač u jednom klubu u Buenos Airesu", rekao je novinar Drago Pilsel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo