OČEKUJEMO PRVE POTEZE / Bešker za RTL Danas: 'Bitan je papin dijalog s drugim religijama'

Komentator i dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima Inoslav Bešker komentirao je u razgovoru s Igorom Bobićem za RTL Danas izbor novog pape, odabir imena te zadatke koji očekuju novog poglavara Katoličke crkve.

14.3.2013.
19:27
VOYO logo

Na kraju smo konklave i na početku puta novog pape. Jeste li iznenađeni njegovim izborom?

"Da, svakako sam iznenađen. Ja sam mislio da je njegov Kairos prošao s prošlom konklavom i da je za ovaj konklav prestar. Međutim, prevario sam se, ali nisam bio jedini."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niste se prevarili u odabiru imena. Kad smo, nakon što je krenuo bijeli dim razgovarali o tome koje bi ime papa mogao uzeti, vi ste baš spomenuli ime Franjo i baš ste spomenuli da bi papa mogao to učini po uzoru na Franju Asiškog.

"Da, o tome se govorilo među kardinalima i to je doprlo do novinarskih krugova. Do novinarskih krugova je također doprlo da rastu akcije latinoameričkih kardinala, ali da padaju među njima akcije kardinala Scherera. Međutim, čovjek se ne može na to suviše osloniti. Sama ideja da papa uzme ime sv. Franje Asiškog meni je bila prilično prirasla srcu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje značenje iščitavate iz toga?

"Franjo Asiški je bogat čovjek, trgovac, koji je odlučio dati sve siromasima, biti među siromasima, biti ponizan među poniznima. Odlučio je propovijedati evanđelje svim stvorovima na kugli zemaljskoj, ne samo siromasima, nego i pticama nebeskima i vucima krvoločnima koji su pred njegovim riječima navodno postajali veoma miroljubivi. Sama simbolika Franje Asiškog je u našem svijetu, nakon najkrvavijeg stoljeća u povijesti čovječanstva, sigurno vrlo bitna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što vam govore papini prvi potezi od jučer i danas: odbijanje zlatnog križa, vožnja autobusom, a ne limuzinom, plaćanje hotela?

"Odbijanje sjedenja na prijestolju, odbijanje rukoljuba, to što nije stavio mocetu…to pokazuje ne samo da je odbacio cijeli niz simbola koje je ponovno prigrlio Benedikt XVI., nego čak i neke koje su sve pape imale, npr. papinski tron. To govori o osobnoj skromnosti i o tome da se papinska pozicija gleda uistinu samo kao služenje, kao mjesto skromnoga među skromnima, siromaha među siromasima, koji naravno plaća svoje dugove. Međutim, to je simbolička razina, a kakva će biti stvarna razina njegova pontifikata vidjet ćemo iz njegovih riječi i djela."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, koji ga zadaci očekuju?

"Mene će posebno zanimati kakav će stav imati prema ekonomskom dijalogu, prije svega s Ruskom pravoslavnom crkvom te kakav će biti međureligijski dijalog, prije svega s islamom itd. To su zadaci s kojima se on dosad nije susretao, osim teorijski. To će biti zanimljivo, a sigurno će biti zanimljivo ono s čime se on dosad najviše susretao, a to je njegov stav prema socijalnoj politici, prema socijalnoj doktrini. Treba vidjeti hoće li nadopuniti socijalnu doktrinu crkve koju su ostavili Lav XIII. i Ivan Pavao II."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo