velike oscilacije / Zbog porasta temperatura prijete nam razorne oluje

Image
Foto: RTL

Ekstremne oluje vrlo su osjetljive na temperaturne oscilacije i broj uragana poput Katrine mogao bi se udvostručiti zbog porasta globalnih temperatura u 20. stoljeću.

19.3.2013.
14:14
RTL
VOYO logo

Broj snažnih atlantskih oluja sličnih uraganu Katrina, koji je prije osam godina razorio južnu američku obalu, mogao bi se značajno povećati u ovom stoljeću, objavili su u ponedjeljak ekolozi.

Znanstvenici su dugo proučavali odnos između toplijih površina mora i sporih ciklona iznad Atlantika, no novo istraživanje pokušava procijeniti koliko najrazornijih uragana može stvoriti porast globalnih temperatura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremne oluje vrlo su osjetljive na temperaturne oscilacije i broj uragana poput Katrine mogao bi se udvostručiti zbog porasta globalnih temperatura u 20. stoljeću, izvijestili su znanstvenici u časopisu Proceedeings of the National Academy of Sciences.

Ukoliko temperature nastave rasti u 21. stoljeću, kao što mnogi klimatolozi predviđaju, broj uragana poput Katrine mogao bi se najmanje udvostručiti sa svakim stupnjem Celzija porasta globalne temperature, kažu znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN-ovo povjerenstvo za klimatske promjene izradilo je računalne simulacije koje sugeriraju da bi globalne temperature mogle narasti između dva i šest Celzijeva stupnja do kraja stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo