izNevjerili građane / Holy se obrušila na SDP: Taj prijedlog nije u skladu s Planom 21!

Image
Foto: PIXSELL

Unatoč tome što je Klub zastupnika SDP-a podržao prijedlog Zakona o zaštiti prirode, Mirela Holy im se usprotivila kako su vladajući ovim činom iznevjerili građane.

19.3.2013.
16:45
PIXSELL
VOYO logo

Iako je Klub zastupnika SDP-a danas podržao prijedlog Zakona o zaštiti prirode, SDP-ova zastupnica Mirela Holy usprotivila se tom prijedlogu jer smatra kako nije u skladu s Planom 21 i njime se neće provesti reforma politike zaštite prirode.

"Smatram da je Plan 21 ugovor koji je Vlada sklopila s građanima Hrvatske koji su joj ukazali povjerenje i taj se ugovor mora poštovati. Odluku o neispunjenju politika iz Plana 21 ne može donijeti ni ministar, ni premijer, pa čak ni Vlada u cjelini, jer za to nisu dobili mandat od građana Hrvatske", pojasnila je bivša ministrica zaštite okoliša i prirode.

HNS-ovac Ivica Mandić ustvrdio je kako je aktualna vlast svoju brigu za prirodu pokazala time da se o prirodi skrbi posebno ministarstvo umjesto, kako je to bilo ranije, Ministarstva kulture.

Na to je oštro reagirao HDZ-ov Jasen Mesić zapitavši ga znači li to da je Ministarstvu kulture pokazivalo nebrigu za zaštitu okoliša.

"Pogledajte sastave upravnih vijeća u nacionalnim parkovima i parkovima prirode pa ćete vidjeti kada se vodilo više brige o zaštiti prirode“, poručio je Mesić vladajućima dodavši kako bi mogli ostati neugodno iznenađeni rezultatima.

Nezavisni Damir Kajin ustvrdio je kako bi u odlučivanje o zaštiti prirode trebalo uključiti i jedinice lokalne samouprave: "Njima bi, međutim, uz ovlasti trebalo prebaciti i novce za to".

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je kako bi Zakon o zaštiti prirode trebao stvoriti pravni okvir za poboljšanje investicijske klime.

"Zakon stavlja naglasak na poboljšanje upravljanja zaštićenim područjima kroz mogućnost da se osnuje jedno tijelo koja će upravljati svim zaštićenim područjima", kazao je resorni ministar.

Pojasnio je kako bi modalitet i način organiziranja te javne ustanove trebao biti u okviru prijedloga zakona ali i na temelju stručne podloge.

Istaknuo je i određena poboljšanja vezana za ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, a stvaraju se i pretpostavke za donošenje uredbe o proglašenju NATURA 2000, čime bi naša nacionalna ekološka mreža postala sastavni dio europske ekološke mreže NATURA 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je zlonarmjerna i licemjerna izjava. Iznad svega netočna. Jedino što mi se čini kao poriv je želja da se ugrozi Vlada", zaključio je Zmajlović.

Po mišljenju Branka Bačića (HDZ) nije nužno donositi novi zakon jer će se nakon pristupanja u EU zakon morati ponovo mijenjati kako bi se uskladio s ekološkom mrežom Natura 2000.

Zakonski prijedlog, ustvrdio je Bačić, značajno odstupa od onog što je prije 10 mjeseci bilo u javnoj raspravu te je trebalo ponovno otvoriti javnu raspravu.

Pozdravljajući najavu ministra Zmajlovića kako će predloženi zakon značajno pomoći poboljšanju investicijske klime u Hrvatskoj, Bačić je ipak ustvrdio kako mu se čini da se otvara na mala vrata ulaz za, kako je rekao, štetni zakon o poticanju strateških investicija.

Bačić je predložio, a podržao ga je i HNS-ovac Petar Baranović, da se u Malostonskom zaljevu domicilnom stanovništvu ne reducira pravo na ribolov.

"Upravo uzgajivači školjaka u Malostonskom zaljevu se zalažu da se omogući ribolov u Malostonskom zaljevu kako bi se izlovom riba predatora spasile kamenice", pojasnio je Bačić.

To pitanje se regulira zakonom o morskom ribarstvu u kojem je navedeno da more u zaštićenom rezervatu ne predstavlja ribolovno more i to je glavna prepreka, odgovorio im je ministar Zmajlović obećavši kako će se to sporno pitanje regulirati izmjenama Zakona o morskom ribarstvu.

SDP-ov Željko Kolar ustvrdio je kako je zakon iznimno složen, a njegovi će učinci ovisiti o političkoj spremnosti da se osiguraju uvjeti, sredstva i kadrovi za njegovu provedbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo