DOŽIVOTAN NADZOR / Marijin zakon: Pedofilima i do 20 godina zatvora

Image
Foto: Blic

Srpska skupština raspravljat će danas o prijedlogu tzv. Marijinog zakona, kojim bi se pooštrile kazne za pedofile i silovatelje u svrhu sprječavanja seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

27.3.2013.
9:03
Blic
VOYO logo

"Naše Make više nema i ništa je ne može vratiti u naš zagrljaj. Želim samo da se nikome, nikada i nigdje više ne ponovi ono što smo mi doživjeli. Želim samo da nijedan silovatelj povratnik ne sazna što znači živjeti na slobodi. Ako je jednom to učinio, bit će spreman to i ponoviti", rekao je za Blic Željko Jovanović iz okolice Novog Sada, otac djevojčice Marije, koja je brutalno silovana i ubijena u lipnju 2010. godine.

Slobodan je posljednje dvije godine uložio mnogo energije u sastavljanje prijedloga tzv. Marijinog zakona, o kojem će se danas raspravljati u Skupštini Srbije, a koji bi pedofile i silovatelje 'držao iza rešetaka i podalje od ljudi'

Marija Jovanović imala je nepunih osam godina kad ju je susjed Mladen Ogulinac silovao, ubio i zatim ostavio u šipražju stotinjak metara od kuće u kojoj je djevojčica živjela. Ogulinac je i ranije bio osuđivan zbog seksualnih delikata. Nije dočekao kaznu za ovaj grozan zločin, jer je umro dva mjeseca nakon što je ubio Mariju.

Marijin otac podredio je život borbi za usvajanje antipedofilskog i antisilovateljskog zakona, a osnovao je i fondaciju "Marija Jovanović-Dijete" kako bi ukazao na veliki postotak silovatelja povratnika u Srbiji.

Danas će Slobodan Jovanović prisustvovati Skupštini, koja će razmatrati nova zakonska rješenja u sprječavanju zlostavljanja maloljetnika.

Prijedlog tzv. Marijinog zakona predviđa da svi osuđeni za seksualne delikte mogu dobiti i do 15 ili 20 godina zatvora. Nakon odsluženja kazne, prema novom bi se zakonu morali redovno javljati policiji, socijalnim centrima i psihijatrima te ne bi smjeli prilaziti školama, igralištima i mjestima gdje ima djece. Ta bi zabrana važila doživotno, a izrazito bi bilo zabranjeno ublažavati im kazne.

Marijin zakon predviđa i da osoba, koja je osuđena na kaznu zatvora za seksualni delikt, ne može dobiti uvjetni otpust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo