hdz stoji iza svega / 'Potpuno je jasno kako se radi o političkoj manipulaciji braniteljima'

Ministar branitelja Predrag Fred Matić kazao je za RTL Danas kako je ogorčen načinom na koji se manipulira braniteljskom populacijom te da iza svega stoji HDZ.

7.4.2013.
18:40
VOYO logo

Skup 'Ne ćirilici u Hrvatskoj' danas je na središnjem zagrebačkom trgu po policijskim procjenama okupio 20.000 tisuća prosvjednika koji su zatražili od vlasti da Vukovar postane grad trajnog pijeteta i bez ćirilice.

Ministar branitelja Fred Matić priznao je gostujući u RTL-u Danas da kao branitelj i Vukovarac podržava okupljanje građana da izraze svoje nezadovoljstvo bilo čime, međutim, ne podržava retoriku prosvjeda.

"Čuli ste i sami riječi koje su izgovorene i one ne odgovaraju mjestu na kojem su izgovorene. Ovo je bio prosvjed protiv Vlade. Dakle, ako Vukovarci imaju problem s ćirilicom, to je sasvim druga stvar. Ako se ima problema s Vladom, to se sigurno ne radi na ovaj način - da se instrumentalizira branitelje", pojasnio je.

"Potpuno je jasno kako se radi o političkoj manipulaciji braniteljima. Građani Vukovara imaju pravo ne slagati se s nekim zakonskim odredbama i imaju pravo to javno izraziti. No, pojavljivanje na središnjem zagrebačkom Trgu u vojnim odorama i upotrebljena retorika šalju jednu drugu poruku", dodao je.

Na upit tko stoji iza ovakve mobilizacije branitelja, Matić je kratko i jasno odgovorio: "Zna se".

"Ovo pitanje nije pitanje branitelja. Sasvim sigurno pitanje ćirilice nije problem branitelja. Ako je nečiji problem, problem je Vukovaraca. Na današnjem skupu nije se čulo ni jedno braniteljsko pitanje. Ministarstvo branitelja i Vlada provode sve zakone kako je zapisano u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja te činimo razne odredbe kako bismo poboljšali položaj hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Bojim se da je ćirilica bila samo pozadina i povod da se govori o nekim drugim stvarima", naglasio je ministar svoje razočaranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam Vukovarac i branitelj i imam svoje osjećaje. No, već nekoliko puta sam istaknuo kako pravda i pravo ne idu ruku pod ruku. Kao ministar branitelja prisegnuo sam Hrvatskom saboru kako ću poštivati zakone i Ustav RH i u skladu s tim ću se ponašati i to je moje životno, a ne samo političko opredijeljenje", istaknuo je Matić.

Ministar je priznao kako je uvijek spreman za kompromis i rješavanje ove situacije.

"Hrvatski branitelji su se borili za Hrvatsku - zemlju zakona, pravde, poštenja. Dakle, neki drugi bi trebali spustiti loptu na zemlju kako bi shvatili što se dogodilo u Vukovaru. Ćirilica nije nikakav problem, no problematična je konotacija koju ćirilica znači Vukovarcima. Ali zato postoji razgovor i dogovor. No, ako netko ne odstupa ni milimetra od svojih stavova, onda je teško, da ne kažem nemoguće razgovarati", rekao je Matić.

"Table će se postaviti u razumnom roku, što može značiti sutra, za 10 godina ili za 100 godina", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo