SIN SINIŠE GLAVAŠEVIĆA / 'Moj otac nikad ne bi podržao prosvjed protiv ćirilice!'

Deseci tisuća prosvjednika na glavnom zagrebačkom trgu na prosvjedu protiv Vlade, a povod je uvođenje dvojezičnosti zajamčene Ustavom u Vukovaru. Doznajte koja je pozadina cijele priče o kojoj vladajući za sada šute i što na povezivanje ratnih snimaka legendarnog izvjestitelja Siniše Glavaševića s današnjim prosvjedom kaže njegov sin.

7.4.2013.
18:28
VOYO logo

Od Vlade traže da Sabor do 18. studenog Grad Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta. Na njemu, kažu, ne bi vrijedila odredba o dvojezičnosti iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Ne učine li to, vladajućima poručuju da neće biti dobrodošli u Vukovar i da će oni poduzeti sve da ih odvrate od takvog licemjernog odavanja počasti.

Prosvjednici nisu skrivali da o aktualnoj vladi i inače nemaju visoko mišljenje. Pokuša li itko postaviti ploče s ćiriličnim natpisima u Vukovaru, najavljuju otpor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bude bilo potrebe, ministar Bauk je najavio da će napraviti veliku svečanost od postavljanja ploča. Mi ćemo vas pozvati da dođete u grad. Ja se nadam da će nas biti puno, da im pokažemo da ako treba da možemo i silom da to spriječimo ako bude potrebno", poručio je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

Na Trgu deseci tisuća ljudi: 'Ćirilica predstavlja nastavak srpske agresije'

Uslijedio je kraj prosvjeda i miran razlaz. Zadovoljni odazivom i reakcijama, organizatori tvrde da nemaju političko zaleđe i da neće osnovati stranku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo hrvatski branitelji koji imaju svoju hrvatsku državu. Tu hrvatsku državu nećemo dati ni za što, bilo kojoj stranci. Tu smo jasni", izjavio je organizator prosvjeda Josip Klemm.

No neki bivši saborski zastupnici mogućnost stranke branitelja, čini se, ipak ne isključuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski branitelji se trebaju organizirati i polučiti rezultate na sljedećim parlamentarnim izborima. Zakoni se donose u Saboru ako imate većinu. Ja sam bio saborski zastupnik i znam jako dobro gdje se i kako donose zakoni. Moramo imati većinu u Saboru", rekao je umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

Većina okupljenih, pak, na početku je prosvjeda slušala izvještaje pokojnog novinara Siniše Glavaševića iz opkoljenog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov sin Bojan tvrdi da ratna izvješća njegova oca ne pripadaju ovakvim mirnodobskim skupovima, i kako da je živ nikad ne bi dopustio da se njima manipulira.

"Moj otac je bio prije svega novinar. Bio je Vukovarac i volio je multikulturni karakter našeg grada i prilično sam siguran da on sam ne bi nikada stao iza ove inicijative, pogotovo u ovom kontesktu. Osim toga, moja obitelj nikada nije koristila mog oca za politički marketing. Mislim da je izrazito nekorektno ovo što je Stožer danas napravio", rekao je Bojan Glavašević, sin ratnog reportera Siniše Glavaševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na sve što je Stožer danas napravio komentara nije bilo ni od predsjednika, koji je posjetio Mirogoj, ni od premijera koji boravi u Dubrovniku.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo