MINISTAR FINANCIJA ZA RTL DANAS / Proračun u debelom minusu, a Linić poručuje: 'Nema razloga za brigu!'

Državni proračun ponovno je u debelom minusu - proračunska rupa iznosi 8,3 milijarda kuna, i čak je milijardu i osamsto milijuna kuna dublja nego lani. Ministar financija za RTL Danas otkriva zašto nema razloga za brigu.

23.4.2013.
18:35
VOYO logo

Vrijeme je da se Banski dvori suoče s neugodnom istinom u - blagajni. SlavkoLinić trudi se zadržati vedro lice.

"Pod kontrolom su i rashodi i prihodi proračuna", tvrdi ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, da brojke nisu baš dobre jasno je i laicima. Do 15. travnja država je prikupila 29,5 milijarda kuna, a potrošila gotovo 40 milijarda. Proračunski ponor dubok je 8,3 milijarde kuna. Lani je u tom razdoblju minus bio 6,5 milijarda. Rupa u proračunu je, dakle, za milijardu i osamsto milijuna kuna - dublja.

Ministar objašnjava da su problemi prividni, jer su ranije od planiranog podmirene obveze u poljoprivredi, brodogradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Šef države Vladi poručuje da se aktivira.

"To je signal da trebamo poduzeti nove akcije i aktivnosti na onome što jedino treba - otvoriti radna mjesta, investicije, novi pogoni, novi rad", savjetuje IvoJosipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linić vuče brojne poteze da popuni blagajnu. Objavom liste dužnika smanjena su  dugovanja za više od 5 milijarda kuna. Fiskalizacijom se u kafićima i kod obrtnika stalo na kraj varanju države - a centralnim obračunom plaća sprečava se državu da vara samu sebe. Ministar poručuje da razloga za brigu nema, a zašto je tako optimističan otkrio je gostujući u RTL-u Danas.

"Ministarstvo ima pod kontrolom prihodovnu stranu, a ostvaruje se na način da su veći prihodi nego prošle godine. Kad usporedimo siječanj i travanj - prihodi će biti veći za više od milijardu kuna. Tako da to nije problem. Rashodovna strana je ta koja možda zabrinjava jer je daleko veća nego 2012. godine. Zašto je veća? Zato što je Vlada odlučila dinamički brže izvršavati proračun pa smo milijardu i sto milijuna kuna isplatili za potrebe poljoprivrede, lokalne samouprave i financiranja brodogradnje. I zato ćemo u idućem kvartalu manje isplaćivati", objašnjava ministar gostujući u RTL-u Danas koji demantira da će brža dinamika dovesti i do bržeg rebalansa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi imaju cilj zastrašiti građane, ali moram jasno reći - prihodovna strana je pod kontrolom, a odgovorna Vlada nešto je brže ostvarivala rashodovnu stranu da bi pomogla privredi. No, povećavati je nećemo. Rebalansa nema!", uvjerava Linić.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

"Centralnim obračunom plaća uštedjeli smo u 40-45 milijuna kuna u samo jednom mjesecu. Bili smo u pravu što smo plaće stavili pod kontrolu ministarstva financija. Računalo ne možete varati", pohvalio se Linić i najavio da će se raditi o uštedi koja će se brojati u milijardama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar dio krivice za probleme proračuna Linić prebacuje na prošlu Vladu i kaže - podaci Eurostata pokazuju da deficit koji je ostavila JadrankaKosor nije bio 14 milijarda nego...

"...negdje preko 20 milijardi kad uključimo dio gubitaka u zdravstvu", poručuje Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjera, kaže Kosor, pokazuje da njena Vlada ništa nije skrivala pod tepih. Bivša premijerka smatra da Linić traži alibi za loše rezultate.

"Vjerojatno je to razlog panike, što apsolutno razumijem. Svi se trebamo zabrinuti, ali ne bi trebali svaljivati krivnju na druge", govori bivša premijerka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se oni nadmudruju, iz samog Eurostata odgovaraju da će točne statistike za Hrvatsku objaviti tek u listopadu.

Cijeli razgovor sa Slavkom Linićem pogledajte u videoprilogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo