KRAĐA PROFILA / Djeca poručuju: Budite oprezni na internetu!

Provaljivanje u e-mail sandučiće, krađe fotografija i cijelih profila na društvenim mrežama - samo su neke od opasnosti koje prijete djeci na internetu. U školama se tome premalo uči pa je zato Udruga 'Suradnici u učenju' prikupila više od 1000 multimedijskih učeničkih radova kako bi mladi sami proširili savjete među svojim vršnjacima.

1.5.2013.
19:00
VOYO logo

Digitalnoj generaciji nije lako odrastati - u svakom dijelu Hrvatske upoznali su ružnu stranu interneta.

"Bila je riječ o krađi identiteta, moja prijateljica je imala profil na Ask.fm-u, i njoj je ukraden identitet. Vjerojatno je bio netko od poznanika s kojim nije baš u dobrim odnosima", kaže Klara Jurišić iz IV. OŠ Bjelovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, radili su lažne profile nekih mojih vršnjaka, uzimali im slike i predstavljali se kao oni", rekla je Monika Božić iz OŠ Rajić.

Agencija za zaštitu osobnih podatak prima sve više prijava mladih koje muče slični problemi.

"Dijele svoje osobne podatke, dijele šifre, zaporke sa svojim prijateljima koji sutradan više nisu prijatelji već postaju njihovi, ajmo to tako uvjetno reći, neprijatelji", tvrdi Dubravko Bilić, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Mnoga djeca ne shvaćaju da ono što naprave u virtualnom, ima posljedice i u stvarnom životu. Tome ih uči multimedijska izložba o sigurnijem internetu, koju je izradilo više od 1800 učenika.
"Mi smo uspjeli obuhvatiti one najmlađe – djecu u vrtiću i one najstarije –dakle – 18-godišnjake, ali još uvijek imat tisuće i tisuće djece do kojih mi nismo uspjeli doći", kaže voditeljica  nacionalne kampanje "Sigurniji internet za djecu i mlade" Lidija Kralj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo