borba za radnička prava / Pregovori još traju, najavljen izmijenjen red letenja

Ni sastanci predstavnika sindikata Croatia Airlinesa s ministrima prometa i rada nisu urodili plodom. Radnici sutra kreću u štrajk. Piloti i kabinsko osoblje od 6 ujutro pa do ispunjenja zahtjeva. a traže zadržavanje svih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji je istekao u ožujku.

13.5.2013.
14:15
VOYO logo

U povodu najavljenog štrajka triju sindikata Croatia Airlinesa, ta je kompanija objavila da će se dio njezinih međunarodnih i domaćih redovitih letova u utorak, 14. svibnja, obavljati prema izmijenjenom (posebnom) redu letenja.

Kompanija ističe da najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa, jer će većina putnika biti prevezena zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redu letenja, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima, kaže se u priopćenju Croatia Airlinesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka će uložiti sve napore da se posljedice štrajka za putnike i poslovne partnere svedu na najmanju moguću mjeru. Za sutrašnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika.

Sve informacije o smanjenom opsegu letenja i točan raspored svih letova objavljeni su na internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako ne pristanu na naše uvjete, avioni sutra ne lete'

Čelnici triju sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu najavili su danas štrajk, koji bi trebao započeti u utorak, 14. svibnja, u 6 sati ujutro, no ostavili su otvorenu mogućnost da do početka štrajka ipak postignu dogovor s Upravom CA.

Sindikati pilota, kabinskog osoblja i zemaljskog osoblja traže zadržavanje svih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji je istekao u ožujku, jer su im novim Kolektivnim ugovorom, koji su s Upravom potpisala tri ostala sindikata CA, znatno smanjena primanja. Sindikat koji okuplja radnike operative i administracije traži i odustajanje od najavljenog smanjivanja broja zaposlenih na tim poslovima za 27 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić rekao je novinarima da su predstavnici pilota danas bili na radnom sastanku s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i predstavnicima Uprave, no nije postignut nikakav dogovor.

"Zasad nije bilo pomaka u razgovorima, što ne znači da ih neće biti", izjavio je Bilić dodavši da su piloti spremni učiniti sve da ne dođe do štrajka jer će on naštetiti i kompaniji i zaposlenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dođe do štrajka, propisan je opseg poslova koji se ne smiju prekidati ni za vrijeme te akcije, što znači da će se moći obaviti 37 posto planiranih letova.

Predstavnica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Ivana Lojo zatražila je da se, osim zadržavanja dosadašnjih prava stjuardesa i stjuarda dodatno utvrdi kako na mjestu člana kabinske posade ne mogu raditi osobe koje nisu zaposlene u Croatia Airlinesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjuardese se žale da su im novim kolektivnim ugovorom primanja srezana za čak 40 posto.

"Nedavnu aferu oko masovnog bolovanja kabinskog osoblja i prijetnji otkazom za 42 zaposlenih, tumače pak kao demonstraciju sile uprave, kako bi ih se prisililo da prihvate novi kolektivni ugovor. Zbog straha od otkaza, stjuardese se sada ne usude otići na bolovanje, bez obzira na zdravstveno stanje", tvrde iz Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenih u zrakoplovstvu Tomislav Rajković zatražio je da uprava razmotri odluku o otkazima za 27 posto zaposlenih u operativi i administraciji, što je oko 130 od ukupno 480 članova zemaljskog osoblja.

Tvrdi da je više od 15 posto otkaza štetno za CA jer će se na mjesto otpuštenih radnika morati zapošljavati ljudi izvan kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži isplatu punih otpremnina, koje mogu doseći do 120 tisuća kuna, a najavljuje i spremnost na odustajanje od štrajka ako u pregovorima dođe do pomaka.

Član uprave CA, Zlatko Širac, kazao je kako nisu spremni ispuniti uvjete koje traže sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu ispuniti uvjete iz starog kolektivnog ugovora kao što traže sindikati. To nas udaljava od restrukturiranja. Moramo doći do nule, a za sutra smo se organizirali. Štrajk će osjetiti tek 20 posto putnika. Tražit ćemo preispitivanje legalnosti štrajka, a štetu još ne znamo, kazao je.  

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo