SINDIKATI U AKCIJI / Ako referendum prođe, doći će do blokade cijelog sustava

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Referendum, koji će se održati na području cijele Hrvatske, obuhvatit će isključivo članove sindikata koji će s 'da' ili 'ne' odgovarati na pitanje 'Hoćete li osobno sudjelovati u štrajku i blokadi našeg sustava do ispunjenja zahtjeva u vremenu, opsegu i načinu na koji će to organizirati vaš sindikat zajedno s drugim sindikatima javnih i državnih službi?'

14.5.2013.
15:23
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Čelnici 15 sindikata javnih i državnih službi najavili su danas da će od 15. do 17. svibnja provesti referendum među članovima o ispitivanju njihove spremnosti da sudjeluju o daljnjim akcijama ako Vlada ne ispuni njihove zahtjeve te su izvijestili da su odustali od najavljenog prosvjeda 18. svibnja, na dan izborne šutnje, zbog upozorenja Državnog izbornog povjerenstva.

Referendum, koji će se održati na području cijele Hrvatske, obuhvatit će isključivo članove sindikata koji će s "da" ili "ne" odgovarati na pitanje "Hoćete li osobno sudjelovati u štrajku i blokadi našeg sustava do ispunjenja zahtjeva u vremenu, opsegu i načinu na koji će to organizirati vaš sindikat zajedno s drugim sindikatima javnih i državnih službi?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od službi koje okupljaju ti sindikati, a koje će na referendumu odlučivati o mogućoj blokadi cijelog javnog i državnog sustava kako bi natjerali Vladu da promijeni politiku ili odstupi, su prosvjeta i znanost, zdravstvo - medicinske sestre, porezna uprava - carina, državna uprava - policija, vojska, vojni službenici, Sindikat kulture i Zavod za mirovinsko osiguranje.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vilim Ribić

(FOTO: Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da je danas 11 sindikata javnih i državnih službi Vladi uputilo dopis na temu otvaranja socijalnog spora u kojem zahtijevaju hitan sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima sindikata da pokušaju otkloniti taj spor.

U dopisu zahtijevaju napuštanje politike rezanja plaća i mjera štednje, vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata, ukidanje zakona i akata kojima se umanjuje cijena rada u javnim i državnim službama, adekvatno financiranje njihovih djelatnosti i uključivanje sindikata u rješavanje pitanja viška zaposlenih u javnim i državnim službama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihalinec je upozorio da će, ako sastanka ne bude, Vlada se ne odazove ili na sastanku ne uspiju usuglasiti stavove o izlasku iz socijalnog spora, nastaviti sa svim akcijama, a o tome, što kada i kako će blokirati sustav nije htio govoriti.

Čelnici sindikata izvijestili su da su odustali od prosvjednog skupa na dan izborne šutnje 18. svibnja na Trgu Sv. Marka budući da su od DIP-a na pitanje smiju li tada održati prosvjed protiv Vlade, dobili tumačenje prema kojem kršenje izborne šutnje predstavlja spominjanje kandidata na lokalnim izborima kao i članova Vlade koji su u strankama koje izlaze na izbore. Kršenje je i ako se govori protiv kandidata ili se šalju poruke da se glasa za neke druge, smatra DIP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihalinec je stoga najavio da će sindikati pomno pratiti što se u medijima piše na dan izborne šutnje.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sindikati

(FOTO: Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nađemo li riječ Vlada, ime nekog ministra, sukladno odluci DIP-a pokrenut ćemo tužbu za kršenje izborne šutnje i kazne koje su od 3000 do 500 tisuća kuna za onoga tko napravi takav prekršaj.

Sindikati taj odgovor, istaknula je glavna tajnica u Matici hrvatskih sindikata Mirela Bojić, smatraju pristranim i neshvatljivim u dijelu u kojem se kaže da bi se kršenjem izborne šutnje smatralo i svako spominjanje i Vlade, odnosno članova, bez obzira jesu li kandidati na lokalnim izborima ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je neprihvatljivo, neshvatljivo i u najmanju ruku politički pristrano. U ovoj državi ne postoji institucija da se žalimo ili tužimo Vladino tijelo koje je donijelo ovakav odgovor", dodala je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić demantirao je vijest da je jučer postignut dogovor između sindikata znanosti i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. "Jedina točna informacija je da je razgovor protekao u tolerantnom ozračju", kazao je, ocijenivši takve vijesti znakom da se 'mašinerija' uključuje pred najavu njihovih akcija, referendum i lokalne izbore "da bi se odobrovoljili ljudi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo