HND PODIJELIO NAGRADE / Fotografija godine: Mesić na kupanju

Image

Zbor fotoreportera HND-a podijelio je nagrade za najbolje fotouratke prošle godine. Za fotografiju godine proglašena je podvodna fotografija predsjednika Mesića dok se kupa.

14.5.2009.
20:13
VOYO logo

ZAGREB - Podvodna fotografija predsjednika Stjepana Mesića tijekom godišnjeg odmora u Jelsi fotoreportera splitskog magazina "Otvoreno more" Bože Vukičevića izabrana je za fotografiju godine na natječaju Zbora fotoreportera Hrvatskoga novinarskog društva (HND), na koji se prijavilo 87 autora s više od tisuću uradaka.

Pobjednička fotografija snimljena je ispod mora dok se Mesić kupa, a izabrana je iz kategorije "svakodnevni život" uz objašnjenje da je riječ o pravom osvježenju u hrvatskoj novinskoj fotografiji. "Neuobičajena, duhovita i definitivno neprotokolarna situacija koju je fotoreporter zabilježio prikazuje šefa države kao običnoga građanina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji "događaj" pobijedio je Duško Marušić, fotoreporter "Večernjeg lista" iz Pule, za fotografiju turskog tankera "UND Adriyatik" u plamenu u veljači u blizini istarske obale.

Pobjednik u kategoriji "reportaža/kolekcija" je Željko Lukunić, fotoreporter "24 sata", za reportažu o dolasku američkog predsjednika Georgea Busha u Zagreb i strogom osiguranju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotoreporter tjednika "Gloria" Matko Stanković nagrađen je u dvjema kategorijama - u kategoriji "portret, kultura i umjetnost" za portret američkoga glumca Kevina Spaceya tijekom posjeta Dubrovniku i u kategoriji "sport" za fotografiju hrvatskih plivača Draganje i Kožulja u zajedničkim pripremama s plivačima iz drugih zemalja za Olimpijske igre u Pekingu.

Projekt "Hrvatska novinska fotografija", u sklopu kojeg se raspisuje natječaj za izbor najboljih fotografija, organizira Zbor fotoreportera HND-a šestu godinu zaredom. Nagrada za pobjedničke fotografije po kategorijama iznosi 7.500 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje od 1.005 prijavljenih fotografija iz 15 tiskanih medija, četiri fotoagencije i jednog internetskog portala birao je međunarodni ocjenjivački sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo