nategnuti zaključci / Opet ista priča: Studija na koju se pozivaju nije vjerodostojna

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Studija na koju se poziva inicijativa 'U ime obitelji' ne može se nikako smatrati znanstveno pouzdanom i vjerodostojnom, barem ne njeni nategnuti zaključci.

29.5.2013.
8:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na dan kada inicijativa 'U ime obitelji' izlazi u javnost s točnim brojem prikupljenih potpisa, Tportal otkriva kako su studije na koje se oni pozivaju zapravo - lažne.

Naime, ovaj diskriminatorni zahtjev za referendumom  počiva na prošlogodišnjem kontroverznom istraživanju sociologa Marka Regnerusa sa Sveučilišta u Teksasu, čiji rezultati kažu kako istospolne obitelji nisu dobre za odgajanje djece kao heteroseksualne.

Iako su konzervativni američki mediji, baš kao i Republikanci, jedva dočekali takvo istraživanje, njegovi rezultati su vrlo brzo opovrgnuti.

U mjesecima nakon objave brojni su američki stručnjaci i časopisi, među kojima i Social Science Research, Američka udruga sociologa i Regnerusovi kolege sa Sveučilišta, ukazali na ozbiljne probleme studije, a čak je i sam autor priznao da je bio nespretan u korištenju nekih termina te da su zaključci studije krivo interpretirani. Naime, podrobnija analiza pitanja, odgovora, kao i konteksta u kojem je ona provođena pokazala je da navedene tvrdnje nikako ne slijede iz nje.

Image
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Image
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL


(Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Regnerus prvotno zaključio u svojoj studiji da djeca odgajana u istospolnim zajednicama češće razmišljaju o samoubojstvu, da su sklonija nevjeri, da će se vjerojatnije zaraziti spolnim bolestima, te da su češće nezaposlena i sklonija psihičkim tegobama. Međutim, sam autor istraživanja kasnije je priznao da zapravo nije ni htio istraživati djecu u istospolnim zajednicama što je jasno i iz njegova ključnog pitanja koje je glasilo ovako: 'Jesu li vaši roditelji ikada imali romantičnu vezu s osobom istog spola'. Dakle, nije pitao jesu li bili gej ili lezbijski roditelji. Ako je odgovor bio potvrdan, ispitanici su svrstani u grupe 'gej očeva' ili 'majki lezbijki'.

Osim toga, istraživanje je provedeno na ispitanicima u dobi između 18 i 39 godina, što znači da su rođeni između 1971. i 1994. godine. U to vrijeme istospolni brakovi nisu bili legalni, a većina od milijuna američkih homoseksualaca još nije izašla iz ormara.

U konačnici, riječ je o studiji koja se ne nikako može smatrati znanstveno pouzdanom i vjerodostojnom, barem ne njezini nategnuti zaključci.

Image
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL


(Zeljko Mrsic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, opet dolazimo do 'situacije Judith Reisman'. Naime, kada su desničarske stranke, kršćanske udruge i crkvenjaci doveli ovu konzervativnu publicistkinju u Hrvatsku ove zime, predstavljali su je kao znanstvenicu i stučnjakinju, dok dotična to nikako nije jer njezini radovi nisu okarakterizirani kao znanstveni. Budući da se ista situacija ponavlja u manje od pola godine, možemo zaključiti kako idoli poklonika ove diskriminatorne inicijative ne mare za činjenice i vjerodostojnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo