POOŠTRENE MJERE / Građane BiH skidaju 'do gola' na hrvatskoj granici

Image
Foto: RTL

Sarajka Alma S. rekla je za Dnevni Avaz da je na graničnom prijelazu Doljani na ulazu u Hrvatsku prije nekoliko dana detaljno kontrolirana te da je bila primorana telefonirati liječnici, koja joj je prepisala antibiotike da bi joj faksom poslala nalaz i recept za lijek.

4.6.2013.
15:28
RTL
VOYO logo

Građani Bosne i Hercegovine, koji su putovali u Hrvatsku tijekom posljednja dva mjeseca neugodno su bili iznenađeni pooštrenim kontrolama Hrvatske granične policije, koja je doslovno „do gola“ pregledavača putnike i vozila. 

Sarajka Alma S. rekla je za Dnevni Avaz da je na graničnom prijelazu Doljani na ulazu u Hrvatsku prije nekoliko dana detaljno kontrolirana te da je bila primorana telefonirati liječnici, koja joj je prepisala antibiotike da bi joj faksom poslala nalaz i recept za lijek. Almu i njenu prijateljicu doslovno su pretresli od glave do pete. Istaknule su kako službenici nisu uradili ništa protuzakonito, ali da je to bilo vrlo neugodno iskustvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pooštrene kontrole predstavljaju pripreme Hrvatske za 1. srpnja, kada će službeno postati članica Europske unije i istovremeno tzv. vanjska granica EU.

Upravo u toj činjenici, očito, leži i problem za građane BiH, jer u Zakonu o nadzoru državne granice Hrvatske,  jasno stoji da se „osnovna granična kontrola“ obavlja nad osobama koje su državljani država članica europskog ekonomskog prostora, a nad svim ostalim osobama, uključujući i građane BiH, obavlja se tzv. temeljita kontrola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevni Avaz piše da se sve radi u skladu sa zakonskim ovlaštenjima kako piše u tekstu Zakona o nadzoru državne granice Hrvatske. No, u njemu se navodi da odredbe o „osnovnoj i temeljitoj kontroli“ stupaju na snagu tek od 1. srpnja, a graničari su, očito, uranili s primjenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo