G-20 O KRIZI / Kako ubuduće spriječiti recesiju?

Za početak se predlažu skromne mjere. Akcijski plan očekuje se tek kad Obama stupi na dužnost.

15.11.2008.
9:25
VOYO logo

WASHINGTON - Više od dvadeset čelnika najrazvijenijih zemalja i zemalja u razvoju, kao što su Kina, Indija, Brazil i Južna Koreja, te međunarodnih institucija, okupili su se u petak u Washingtonu na prvom summitu skupine G-20. Radnom večerom u Bijeloj kući počeli su sastanak, a za početak predlažu sporazum o sustavu ranog upozoravanja na financijske slabosti. Zakonska obveza bila bi uvođenje strožih računovodstvenih pravila, ali i drugih skromnih koraka kako bi počeli obnavljati stabilnost u krizi koja prijeti oduzimanjem sredstva za život milijardama ljudi diljem svijeta,

S ovim bi mjerama financijski sustav trebao postati odgovorniji prema ulagačima i transparentniji prema regulatorima. Također se očekuje da će čelnici G-20 podržati donošenje djelotvornijih pravila za utvrđivanje vrijednosti tvrtki, što je slabost koja se smatra dijelomice odgovornom za sadašnju krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ovog skupa ipak se ne očekuje donošenje akcijskog plana s obzirom da se američki i europski stručnjaci ne slažu oko budućeg oblika međunarodnog financijskog sustava. Daljnje rasprave vjerojatno će biti prebačene na idući idući summit, u rano proljeće, nakon što novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama u siječnju stupi na dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo