isporuka odmah / Odzvonilo skrivanju razbojnika, granice više ne vrijede!

Image
Foto: Thinkstock

Prvog srpnja svašta se mijenja. Nakon ulaska u Europsku uniju, tako će nestati i pravosudne granice između Hrvatske i ostalih 27 članica. Za brojne kriminalce, domaće ili strane, to znači kraj izbjegavanja sudskih kazni. Jer sudovi će raspisivati europske uhidbene naloge, po kojima će ih domaće policije morati uhititi i izručiti, bez obzira na državljanstvo koje ih je dosad štitilo.

9.6.2013.
18:59
Thinkstock
VOYO logo

Granice više ne vrijede za pravosuđe, pa se kriminalci više neće moći skrivati iza svog državljanstva.

Drugim riječima, Hrvatska izručuje svoje državljane osumnjičene ili osuđene u drugim državama i obrnuto. Čim neki sud raspiše potragu, sustav se aktivira, kriminalac se locira i sirene preuzimaju uhićenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preuzimaju ih prvo pritvorski nadzornici. Već sad se zna da će Hrvatska tražiti  stotinjak onih koji su izbjegavali pravdu.

Hrvatska nalog može odbiti, ali u rijetkim slučajevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nalozi će se ispisvati za većinu kaznenih djela, uključujući ratne zločine. A predaja više neće trajati godinama, ako uhićenik pristaje: 10, ako ne maksimalno 60 dana. Najveća prednost: politika se više ne petlja.

Za države mane nema, tvrde pravni stručnjaci, ima ih  eventualno za uhićenike.

Europski uhidbeni nalozi trebali bi spriječiti buduće slučajeve poput onoga Dragana Paravinje koji je, prije nego je uhićen zbog ubojstva mlade Antonije Bilić, godinama izbjegavao sudove raznih zemalja među kojima je bila i jedna članica Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo