PRIPREME SU ZAVRŠENE / Hrvatska je spremna za vodeno 'čudovište'!

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Vukovar brani 125.000 vreća s pijeskom, prvi put se koriste i montažne vodene brane, tehnologija koju primjenjuje NATO. U srijedu stižu branitelji iz Zagreba, punit će vreće s pijeskom kojima će se braniti Ilok.

11.6.2013.
14:49
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Vodostaj kod Batine rapidno raste i približava se na 750 centimetara kada će biti proglašeno izvanredno stanje. Podsjetimo, u 9 sati izmjeren je vodostaj Dunava u visini od 734 centimetra te raste dva do tri centimetra po satu. Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

Pristanište u centru mjesta je potopljeno. Uz rukavac Dunava podigle su se podzemne vode i okružile prva dvorišta i kuće, a voda se ispumpava pumpama. Mjesto obilazi generalni direktor Hrvatskih voda IvicaPlišić, koji je zadovoljan poduzetim aktivnostima i vjeruje da će se Hrvatska obraniti od poplave jer su nasipi viši od očekivanog vala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Vrh vodenog vala, rekao je Plišić, očekuje se do povijesnog maksimuma koji iznosi 795 centimetra. Troškovi obrane istoka Hrvatske premašit će nekoliko milijuna kuna, no bit će manji trošak od poplava u okolici Siska.

"Vukovar je spreman za vodeni val. Pripreme za obranu su završene", izjavio je RTL generalni direktor Hrvatskih voda..

Vukovar brani 125.000 vreća s pijeskom, prvi puta koriste se i montažne vodene brane, tehnologija koju primjenjuje NATO. U srijedu stižu dragovoljci iz Zagreba, punit će vreće kojima će se braniti Ilok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je spremna za vodeno čudovište i prije nego li je prešlo granicu.

Dio Batine, na ušću Karašice i Dunava, odsječen je jer je voda prekrila cestu. Poplavljena su i dvorišta, no kuće bi trebale ostati na suhom jer su povišene. Radi se o pet obiteljskih kuća kojima problem stvaraju i podzemne vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjestu Draž nedaleko Batine po oranicama se izlila Karašica. Na poljima repe i pšenice plivaju labudovi. U svom dvoristu i vrtu IvanŠimić sada se vozi čamcem. Zajedno s prijateljem peca, ali je s poplavom stigla samo sitna riba. Poplavljen mu je šljivik, luk, salata, krumpir. Kuću brani vrećama i trebala bi izdržati vodostaj do 810 cm.

Ako popuste seoski nasipi, bit će ugrožen Draž, Gajić i Topolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Vukovarski gradonačelnik ŽeljkoSabo ocijenio je danas da sve pripreme za obranu od velikoga vodenog vala Dunavom teku u najboljem redu te očekuje da će grad biti obranjen.

Dodao je da se priprema i za najgori mogući scenarij pa će neka gradska područja, posebice naselje Rupe, danas dobiti i pisano upozorenje o mogućem isključivanju nekih zgrada i kuća iz sustava napajanja električnom energijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima voditelja obrane od poplava MarijaSpajića, na Vuki i u Bobotskome kanalu jučer u 20 sati Dunav je dosegnuo 580 centimetara te su uvedene redovite mjere obrane od poplava, a danas u 11 sati vodostaj je bio 613 centimetara.

"Izvanredne mjere uvodimo kada Dunav dosegne vodostaj od 630 centimetara, a tada će se uvesti 24-satni nadzor i dežurstva na svim ugroženim područjima", rekao je Spajić te dodao da se izvanredno stanje proglašava na vodostaju od 680 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdio je da su svi zečji nasipi izgrađeni ili će danas biti dovršeni. Istaknuo je da se grad, osim Otoka športova, brani mjerama koje predviđaju i 30 centimetara viši vodostaj od povijesnog maksimuma iz 1965. godine, koji je bio 769 centimetara.

Trenutačno je u Vukovaru na obrani od poplava, osim radnika Hrvatskih voda i licenciranih tvrtaka, uključeno stotinu pripadnika Hrvatske vojske i 150 dragovoljaca. Sutra će u Vukovar, kako je najavljeno, stići 50 pripadnika Udruge branitelja Vukovara grada Zagreba koje će voditi njihov predsjednik DamirJašarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Spajićevim riječima, stanovnicima nižih dijelova Vukovara koje ne pokriva sustav obrane dostavljaju se vreće s pijeskom i šalje ljudstvo kako bi obranili kuće od nadolazećega vodenog vala.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

I u Osijeku su proglašene redovne mjere obrane od poplave, a vodostaj Drave prijepodne je bio 427 centimetara. Tamo se Drava već izlila na lijevu obalu i poplavila šetnicu, a u osječkom Zoološkom vrtu, zbog opasnosti od prodiranja podzemnih voda, počeli su pripreme za premještanje životinja. Ipak, Zoo je i dalje siguran i otvoren za posjetitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj se stalno prati i od sutra uvode i noćna dežurstva. U vrtu očekuju da će vodostaj Drave biti manji od 2006., pa ne očekuju ozbiljnije probleme, kao ni evakuaciju životinja.

Hrvatska čeka vodeni val, pripreme nadletio i premijer

Dunav nizvodno od Budimpešte i dalje raste

Nabujali Dunav nastavio je tijekom noći rasti u Mađarskoj južno od Budimpešte, objavile su u utorak ujutro mađarske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razina Dunava u mjestu Tass u ranim jutarnjim satima u utorak bila je na rekordnih 9,08 metara, a u Paksu 8,89 metara, priopćilo je ravnateljstvo voda u mađarskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Dalje nizvodno u blizini srbijanske granice vodostaj je narastao na 9,67 u Baji, a u Mohacsu na 9,21.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Kako se vodostaj na sjeveru zemlje smanjio, postrojbe mađarske vojske uključene u obranu od poplava premještene su na jug, objavilo je mađarsko ministarstvo obrane. Ukupno 1.200 vojnika uz pomoć helikoptera i posebne opreme upućeno je na dionicu Dunava između Dunafoldvara i Mohacsa.

Nakon što je u nedjelju u Budimpešti dosegao razinu između 8,9 i 8,92 metra, Dunav se počeo povlačiti, ali je vodostaj još uvijek 11 centimetara viši od rekordne razine izmjerene 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo