jmbg revolucija / 'Bebolucija': Više od 10.000 ljudi prosvjedovalo u Sarajevu!

Višesatni prosvjedi u Sarajevu, za koje kažu da su motivirani zahtjevom za donošenjem zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB), na kojima se okupilo oko 10.000 prosvjednika službeno su završili u ranim popodnevnim satima s ultimatumom za donošenjem zakona o JMB-u ali i provedbi presude Europskog suda za ljudska prava (ECHR) o zaštiti prava manjina.

11.6.2013.
14:52
VOYO logo

Više tisuća prosvjednika, čiji se broj stalno povećava, okupilo se u utorak ispred institucija središnjih tijela vlasti BiH u Sarajevu, što je izazvalo i potpuni prometni kolaps u glavnom gradu BiH jer su im se priključili i taksisti, dok su službene institucije BiH poluprazne.

Prosvjednici, koji se nekoliko dana organiziraju za najmasovniji skup, istaknuli su zahtjeve za trajnim rješenjem problema s izdavanjem jedinstvenog matičnog broja, a naveli su i brojne druge zahtjeve jer su se prosvjedima priključili studenti, nezaposleni, umirovljenici i brojni drugi aktivisti nevladinih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točno u podne započeo je novi prosvjedni skup ispred zgrade zajedničkih institucija, koju je zbog talačke krize od proteklog četvrtka tijekom prijepodneva napustio veći broj uposlenika i državnih službenika, dok hrvatski i srpski dužnosnici odbijaju doći u Sarajevo tvrdeći da je nesiguran grad.

Prema medijskim navodima, nakon što se na početku okupilo tek 1.000 prosvjednika taj broj je brzo porastao na više tisuća. Kada su središnju prometnicu pored zgrade središnjih institucija blokirali taksisti koji su se priključili prosvjedima nastao je opći prometni kolaps.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Solidarno ćemo pokazati vlastima BiH i međunarodnoj zajednici da ne odustajemo od zahtjeva za poštivanje prava djece, koja su izravno ugrozili domaći političari, politizirajući 13 brojki matičnog broja koji se izdavao čak i u vrijeme rata", naveli su prosvjednici. Osim domaćih političara za neusvajanje zakona o matičnom broju, prosvjednici smatraju odgovornima Ured visokog međunarodnog predstavnika i Vijeće za provedbu mira, koje je jutros donijelo odluku da neće nametnuti ovaj zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedima se priključilo i nekoliko sindikata sarajevskih poduzeća, kao i građani iz drugih općina i gradova u BiH.

Predsjednik Helsinškog komiteta u BiH Srđan Dizdarević izjavio je da su ispred institucija BiH okupili građani koji se više ne boje i koji žele da se čuje njihov glas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo su građani BiH koji se bore za svoja ljudska prava i tu nema nikakvih nacionalnih konotacija. Ovo je glas podignut protiv neodgovorne vlasti i tu nema nikakve druge poruke osim želje i težnje da vlast započne raditi", kazao je Dizdarević.

Prosvjedi u Sarajevu počeli su prošloga tjedna zbog problema s izdavanjem jedinstvenog matičnog broja, zbog čega novorođena djeca ne mogu dobiti odgovarajuće identifikacijske dokumente pa zbog toga jedna teško bolesna djevojčica nije mogla potražiti liječničku pomoć izvan zemlje. Problem kod izdavanja JMBG-a je što se političari u BiH ne mogu dogovoriti oko registracijskih područja izdavanja tog broja, a u Republici Srpskoj inzistiraju da registracijska područja na temelju kojih se izdaju matični brojevi budu strogo razgraničena međuentitskom crtom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Prosvjedima roditelja su se naknadno pridružili i studenti, u organizaciji nevladine udruge Studentski parlament, želeći ukazati i na težak položaj studenata i poteškoće s kojima se susreću tijekom studiranja.

Službeni su prosvjedi završeni u 16:00 sati, no organizatori nisu pozvali okupljene da se raziđu, pa da je ispred zajedničkih institucija BiH ostalo nekoliko tisuća građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori su istaknuli kako će se prosvjedi nastaviti i sljedećih dana te su nadležnima dali rok da do 30. lipnja usvoje zakon o jedinstvenom matičnom broju. Svoje zahtjeve su proširili i na provedbu presude Sejdić-Finci Suda za ljudska prava u Strasbourgu da se omogući pripadnicima manjina da budu birani za najviše državne institucije. Dok ne provede ovu presudu BiH ne može podnijeti aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji.

U suprotnom, prosvjednici su najavili još masovnije prosvjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je priopćeno iz ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo, izgreda tijekom prosvjeda nije bilo, a zaposlenici u polupraznoj zgradi zajedničkih institucija mogli su se slobodno kretati što nije bio slučaj protekloga četvrtka kada je trajala svojevrsna talačka kriza.

Prosvjednicima iz Sarajeva tijekom dana priključili su se i građani iz drugih sredina u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je talačka kriza u Sarajevu prošloga tjedna, kada su prosvjednici blokirali ljude koji su se zatekli u institucijama BiH, zajedno s prosvjedima oko JMB-a, inscenirana politička predstava i da će sljedećih nekoliko mjeseci biti gotovo nemoguće očekivati zasjedanje bilo kojeg tijela na razini BiH. Sve političke stranke iz Republike Srpske danas će na sastanku s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom zauzeti stajalište oko budućih poteza iz ovoga entiteta.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo