dosta je poreza / Ostajemo u recesiji, ali se dižemo s dna!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

S padom BDP-a od 0,4 posto, Hrvatska je jedna od tri zemlje nove Europe koja ostaje u recesiji.

14.6.2013.
8:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Svjetska banka konačno ima dobre vijesti za Hrvatsku. Naime, ova institucija prognozira lagani oporavak Hrvatske u drugom dijelu godine.

"S gubitkom tržišta Cefte i uz pretpostavku da će u eurozoni doći do oporavka, pad bi ove godine mogao biti 0,4 posto, što znači da će se dijelom kompenzirati gubitak iz prvog dijela godine", kazala je Sanja Mađžarević-Šujster, glavna ekonomistica u Uredu Svjetske banke prilikom predstavljanja redovnog polugodišnjeg ekonomskog izvješća o EU11, prenosi Jutarnji list.

Od trgovine i potrošnje kućanstava i dalje se ne može očekivati veći doprinos rastu zbog lošeg stanja na tržištu rada, a ograničena su i očekivanja od turističke potrošnje.

Broj turističkih noćenja dosegao je predkrizno razdoblje, međutim, doprinos turizmu 2012. godine nije osobit. Dakle, turisti ne troše kako je hrvatsko gospodarstvo očekivalo, a i cijene na Jadranu tijekom ljetne sezone su paprene.

S padom BDP-a od 0,4 posto, Hrvatska je jedna od tri zemlje nove Europe koja ostaje u recesiji. Sloveniji, koju ove godine čeka najteži pad, 2,3 posto, pridužila se i Češka, kojoj Svjetska banka predviđa pad BDP-a od 0,4 posto. U 2014. godini hrvatski BDP porast će 1,5 posto. Da bi se popravili izgledi rasta, Svjetska banka još je jednom naglasila da su nužne politike koje će ubrzati oporavak. Na prvom mjestu je fiskalna konsolidacija koja je potrebana i da bi zemlja vratila investicijski kreditni rejting, prenosi Jutarnji.

U Svjetskoj banci smatraju da u Hrvatskoj nema prostora za povećanje poreza. U Hrvatskoj postoje i brojni kvaziporezi, poput komorskih naknada, RTV pretplate i drugih nameta za koje se procjenjuje da iznose čak oko pet posto BDP-a. Stoga i dalje treba inzistirati na smanjenju rashoda koji iznose 45 posto BDP-a, dok su u zemljama EU10 oko 40 posto BDP-a. Prostor za smanjenje Svjetska banka vidi u masi plaća u javnom sektoru, subvencijama i boljoj usmjerenosti socijalnih naknada. Pored toga, kapitalni projekti trebali bi se više oslanjati na europske fondove, ali da bi se oni iskoristili samo u javnom sektoru, Hrvatska bi za potrebe sufinanciranja u proračunu morala pronaći novac u iznosu od jedan posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo