OCJENA STANJA / Hrvatska ulazi u EU u sumornom ozračju

Image
Foto: RTL

Ogroman plakat s natpisom "Dobrodošla, Hrvatska" rasprostrt je unazad nekoliko dana na pročelju 14-katne zgrade Europske komisije.

21.6.2013.
9:21
RTL
VOYO logo

Francuska novinska agencija AFP objavila je u petak povodom pristupa Hrvatske Europskoj uniji tekst u kojemu ocjenjuje da će EU Hrvatsku 1. srpnja primiti u sumornom ozračju, dok nezadovoljstvo prema institucijama u Bruxellesu sve više raste a prethodno je proširenje 2007. ostavilo gorak okus.

Ogroman plakat s natpisom "Dobrodošla, Hrvatska" rasprostrt je unazad nekoliko dana na pročelju 14-katne zgrade Europske komisije. No, u dokumentu objavljenom 29. svibnja, europsko izvršno tijelo upozorilo je da bi ubrzo moglo pokrenuti postupak o prevelikom deficitu protiv Zagreba zbog prelaska gornje granice proračunskog deficita, piše AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug Hrvatske predstavlja trenutno oko 54 posto BDP-a, po Komisiji, ali bi trebao premašiti 60 posto 2014., iznad granica koju je odredio EU.

Dok Zagreb računa s predviđenim rastom od 0,7 posto ove godine i 2,4 posto sljedeće godine, Komisija predviđa pad BDP-a od 1 posto 2013. i slab oporavak (0,2 posto) sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračunski deficit trebao bi doseći 4,7 posto BDP-a ove godine a mogao bi čak iznositi 5,6 posto 2014., iznad plafona od 3 posto koji predviđa EU, dok stopa nezaposlenosti prelazi 18 posto, navodi francuska agencija.

"Hrvatska se suočava s velikim izazovima u smislu obnove rasta, jačanja javnih financija i poboljšanja konkurentnosti", rezimirala je Komisija u svojem dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje diplomatski, njemački dnevni list s najvećom nakladom Bild, počeo je napadati Zagreb. "Dugovi, korupcija i visoka stopa nezaposlenosti, to je Hrvatska", napisao je njemački dnevnik predstavljajući tu zemlju "kao sljedeću Grčku koja će progutati milijarde Berlina".

Kako navodi francuska agencija, dižu se brojni glasovi u Europi pitajući se o sposobnosti EU-a da integrira novu krhku pridošlicu u posebno teškoj gospodarskoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je prva zemlja koja ulazi u EU nakon Bugaske i Rumunjske 2007. Te dvije zemlje, najsiromašnije u Uniji, i dalje kaskaju. Korupcija je ondje predmet zabrinutosti i sprečava Sofiju i Bukurešt da budu integrirane u schengenski prostor.

Nadalje, kako otkriva studija tvrtke Ernst & Young objavljena početkom svibnja, Hrvatska zauzima drugo mjesto među najkorumpiranijim europskim zemljama, odmah iza Slovenije, jedine druge zemlje bivše Jugoslavije koja se pridružila EU 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb ulazi u EU u trenutku sve izraženije nemilosti javnog mnijenja spram njegova širenja.

Na upit Eurobarometra, agencije EU za analizu javnog mnijenja, nekoliko mjeseci nakon pristupa Bugarske i Rumunjske, gotovo polovica Europljana bila je sklona budućem širenju Europe na druge zemlje (49 posto za, 39 posto protiv). Otad ta podrška opada te se ujesen 2012. mnijenje obrnulo u gotovo identičnim omjerima: 38 posto za, ali 52 posto protiv novog širenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samoj Hrvatskoj razočaranje je realno, kako pokazuje slaba stopa sudjelovanja na prvim europskim izborima održanima u travnju.

U svakom slučaju, smatra Corina Stratulat, stručnjakinja briselskog think-tanka European Policy Centre, "neće biti medenog mjeseca između Hrvatske i EU-a". "Hrvatska će se odmah morati dokazati, kako spram EU-a tako i spram regije Balkana", dodaje ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je već učinila brojne napore od trenutka podnošenja zahtjeva za prijamom 2003., uključujući u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite manjina, ističu u Bruxellesu koji je, međutim, pozvao Zagreb da "nastavi svoje napore", piše agencija AFP.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo