POZNAT POPIS UZVANIKA / Otkriveni svi detalji hrvatskog 'tuluma' povodom ulaska u EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel i mađarski premijer Viktor Orban su među nešto manje od deset predsjednika vlada država članica EU koji će nazočiti proslavi. Od premijera europskih jugoistočnih zemalja na proslavu će doći i kosovski premijer Hashim Thaci i srpski premijer Ivica Dačić.

21.6.2013.
12:24
VOYO logo

Konačno su predstavljeni svi detalji obilježavanja ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a kako će proslava izgledati novinarima su jutros otkrili predsjednik Radne skupine za obilježavanje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji Tomislav Saucha i redateljica središnjeg dijela svečanosti na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu Dora Ruždjak Podolski.

Stigle su i službene potvrde o dolascima stranih visokih dužnosnika na veliku proslavu ulaska Hrvatske u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu članicu u EU će dopratiti predsjednici svih važnih instituicija Europske unije: predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik EU parlamenta Martin Schulz i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Doći se i svi potpredsjednici tih institucija, a i povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele.

Od predsjednika država članica EU, proslavi će, između brojnih drugih, nazočiti i slovenski predsjednik Borut Pahor, češki predsjednik Miloš Zeman i predsjednik Italije Giorgio Napolitano

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka kancelarka Angela Merkel i mađarski premijer Viktor Orban su među nešto manje od deset predsjednika vlada država članica EU koji će nazočiti proslavi.

Što se tiče susjedstva u Jugoistočnoj Europi, na svečanost dolaze članovi predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Bakir Izetbegović, crnogorski predsjednik Filip Vujanović i srpski predsjednik Tomislav Nikolić. Doći će i predsjednica Kosova Atifete Jahgaga, ali i predsjednici Makedonije i Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od premijera europskih jugoistočnih zemalja na proslavu će doći i kosovski premijer Hashim Thaci i srpski premijer Ivica Dačić te predsjedavajući ministara BiH Vjekoslav Bevanda i crnogorski premijer Milo Đukanović.

Bit će tu još brojni visoki dužnosnici: potpredsjednici vlada i ministri vanjskih i europskih poslova država članica EU i država Jugoistočne Europe, a dolazi i posebni izaslanik Svetog Oca kardinal Giovanni Lajolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nema potvrde dolazaka iz Velike Britanije, Francuske i Turske.

Svi detalji velikog 'tuluma' povodom ulaska Hrvatske u EU

Gosti se od 18.30 počinju okupljati u Banskim dvorima, a za 20 sati je predviđeno zajedničko fotografiranje šefova izaslanstava na Trg svetog Marka. Ubrzo nakon toga gosti idu na večeru za službene uzvanike u Klovićevim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 20.30 sati na Trgu bana Jelačića počinje pretprogram za građane, a u 23 sata kreće središnji dio svečanosti.

Tijekom središnje svečanosti predviđeni govornici su: premijer Zoran Milanović, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, zamjenik irskog premijera Eamon Gilmore (u ime zemlje koja završava predsjedanje EU-om), litavska predsjednica Dalia Grybauskaite (u ime zemlje koja preuzima predsjedanje EU-om), predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i zaključno, hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pretprogramu će nastupiti puhački orkestar ZET-a, Marko Tolja i Jazz orkestar HRT-a, Jinx, TBF i DJ Švec.

U Zagrebu će biti organizirani i popratni događaji pa će se tako na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) održati predstavljanje proizvoda braniteljskih zadruga, a na Zrinjevcu će biti štandovi s otočkim proizvodima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redateljica središnjeg dijela svečanosti Dora Ruždjak Podolski rekla je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa Sauchom da u cijelom programu sudjeluje ukupno 681 izvođač.

Program se zasniva na vrijednostima hrvatskih zaštićenih kulturnih dobara, uključujući UNESCO-ovu reprezentativnu listu, rekla je Ruždjak Podolski. Po njezinim riječima "zadaća je bila da se tradicija kontrapunktira sa suvremenošću". Hrvatska je četvrta na svijetu po brojnosti tih dobara, istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o programu, koji će se odvijati na četiri pozornice, Ruždjak Podolski je rekla da je on povezan u dramaturšku cjelinu s ciljem isticanja reprezentativnosti Hrvatske na području glazbe, književnosti i znanosti, a da se izrazita vizualnost postiže 'mappingom' i video projekcijama na zgradama Trga tijekom cijelog događaja.

"Mi bismo željeli ovom našom proslavom veličati upravo čovjeka i njegov rad kao mogućnost za život", naglasila je Ruždjak Podolski. Transformator Nikole Tesle, kao primjer izuzetnosti hrvatskog stvaralaštva, bit će donesen na Trg kako bi obilježio "jedan važan trenutak prije samog ulaska u EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponoć će se izvesti Oda radosti uz sudjelovanje zbora HRT-a, vokalnog ansambla Antiphonus, zbora Concordia Discors, zbora HNK Zagreb i simfonijskog orkestra HRT-a, a video linkom će se uključiti zbor HNK u Splitu na rivi, zbor HNK u Osijeku na Tvrđi te mješoviti zbor Libertas u Dubrovniku koji će biti na stepenicama crkve svetoga Vlaha, najavila je.

Također će biti uključenje video linkom na granice, Bajakovo i Breganu. Na Bregani će se simbolično skinuti tabla 'carina', a na Bajakovu će se otkriti tabla EU-a, na ulasku u Hrvatsku, rekla je Ruždjak Podolski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za praćenje središnje proslave u Zagrebu akreditirano je više od 500 domaćih novinara, a Saucha je najavio da će se za nekoliko dana održati još jedna tiskovna konferencija tim povodom.

U zemljama EU-a također će biti proslava ulaska Hrvatske u punopravno članstvo. Hrvatska veleposlanstva će u gotovo svakom glavnom gradu organizirati objedinjena događanja poput koncerata ili izložbi povodom Dana državnosti RH i ulaska u EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike