POSLALA VIDEO PORUKU / Merkel izrazila dobrodošlicu: 'Hrvatska još mora napredovati'

Image
Foto: Screenshoot/YouTube

"Prekosutra će Hrvatska postati članica Europske Unije. Europska će unija tada imati 28 država članica i radujemo se novoj članici", rekla je Merkel na početku poruke.

29.6.2013.
15:07
Screenshoot/YouTube
VOYO logo

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas video porukom dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju, podsjetivši kako Hrvatska treba još napredovati, posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije.

"Prekosutra će Hrvatska postati članica Europske Unije. Europska će unija tada imati 28 država članica i radujemo se novoj članici", rekla je Merkel na početku poruke. Njemačka je kancelarka podsjetila da je Hrvatska 2004. stupila u proces pristupa EU, kad su započeli "višegodišnji naporni pregovori". "Hrvatska se morala promijeniti, otvaranje svakog poglavlja značilo je potrebu provedbe novih reformi", podsjetila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitam Hrvatskoj, što je zajedno s nama prešla taj put i što nam je uspjelo da sad Hrvatsku primimo kao novu članicu", poručila je njemačka kancelarka, uz napomenu da pristupom EU ne prestaje "politički rad". "Posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije trebaju se poduzeti daljnji koraci", rekla je, upozoravajući i na potrebu provedbe daljnjih reformi u području gospodarstva i tržišta rada.

"Ali to ne vrijedi samo za novu članicu Hrvatsku, to vrijedi za sve nas. Jer Europa živi u svijetu koji se mijenja i mi moramo uvijek iznova pokazivati da smo konkurentni i da možemo izvoziti naše proizvode kako bi u našim zemljama nastajala nova radna mjesta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Merkel je podsjetila na činjenicu da se Hrvatska nalazi na području što ga je obuhvaćala bivša Jugoslavija i da je druga članica EU s toga područja. "To znači i da se držimo zadane riječi. Rekli smo da sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupa Europskoj uniji. Primjer Hrvatske pokazuje i da je taj put dug, jer od 2004. do 2013. predstavlja dugačko vremensko razdoblje".

Njemačka kancelarka posebno se osvrnula na Hrvate u Njemačkoj u kontekstu pristupa Hrvatske EU "Radujem se za 220.000 Hrvata koji žive u Njemačkoj, jer sad će oni imati mnoge olakšice. EU je znači ne samo dobila dodatnih četiri milijuna građanki i građana koji žive u Hrvatskoj, nego će i Hrvati u Njemačkoj od sada moći sudjelovati na komunalnim i europskim izborima i imati mnoge administrativne olakšice", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve u svemu: Dobro došla Hrvatska u Europsku uniju!", zaključila je njemačka kancelarka svoju video poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo