NOVI NAČIN POSLOVANJA / Kilometarske kolone na granici zbog ulaska u EU!

Nova EU pravila na granici su donijela probleme. Zbog novog sustava carine, vozači kamiona u Srbiji čekaju i po 30 sati da uđu u Hrvatsku. Na krajnjem jugu Hrvatske pak put od Metkovića do Dubrovnika postao je pravi pothvat.

2.7.2013.
18:37
VOYO logo

Već drugi dan otkako je Hrvatska dio velike europske obitelji stvorili su se veliki prometni čepovi na granicama sa zemljama koje nisu članice Europske unije.

Ušli smo u Europu, no iz nje od jučer na jugu Hrvatske nije lako izići. Živce gube vozači postrojeni u kilometarskoj koloni na Kleku.

"Milijun papira treba za otići iz Metkovića u Dubrobvnik odnijeti jednu stvar. To je katastrofa", kazao je Vedran Milan iz Metkovića.

"Jučer nisam mogao proći, čitav sam dan izgubio zbog nekih papira tl2 i danas sam to nabavio i opet čekam već 2 sata", žalio se Nikola Bonačić iz Opuzena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolona duga petnaestak kilometara, u kojoj oko 1.200 kamiona čeka carinsku proceduru i ulazak u Hrvatsku i duže od 15 sati, stvorila se na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo sa Srbijom nakon što je Hrvatska u ponedjeljak postala članicom Europske unije, a dužnosnici Uprave carina Srbije i policije tvrde da je problem nastao zbog usuglašavanja carinskog sustava Hrvatske s propisima EU.

Za razliku od Batrovaca, na ostalim prijelazima, u Šidu i na mostu Bačka Palanka, nema problema ni na ulazu ni na izlazu iz Hrvatske, no riječ je o manjim prijelazima na kojima nema toliko prometa i pritiska kao na autocesti prema Zagrebu, odnosno na prijelazu Batrovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autobusi i osobni automobili prometuju preko srbijansko-hrvatske granice bez zastoja i problema, a po riječima dužnosnika srbijanske granične policije i carine, kontrola na srbijanskoj strani traje do tri minute.

Vođa smjene teretnog prometa na prijelazu Batrovci Predrag Milakara nije mogao procijeniti kad će se kamionski promet normalizirati, a vođa smjene na istom prijelazu Nebojša Brajković srbijanskim je medijima prije izjavio da nijedan kamion nije prešao u Hrvatsku od ponedjeljka u 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije priopćilo je da prometna policija poduzima sve neophodne mjere kako bi osigurala siguran promet na Koridoru 10, osobito u zoni graničnog prijelaza Batrovci.

"Očito za europsku granicu treba prilagodba i carini, ali i prijevoznicima. Očito nam treba vrijeme prilagodbe i na jednoj i drugoj strani i to će značiti kolone. Ali zbog toga se ne trebamo opterećivati jer će se i jedni i drugi uhodati za nekoliko dana", komentirao je novonastalu situaciju ministar financija Slavko Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo