linić za rtl danas / Fiskalizacija se nastavlja: 'Nas zanima tko prodaje i gdje završava gotovina'

Ministar financija Slavko Linić komentirao je za RTL Danas prosvjede prodavača koji štrajkaju zbog uvođenja fiskalnih blagajni na tržnice.

2.7.2013.
18:28
VOYO logo

Drugi dan zaredom tržnice diljem Hrvatske su u blokadi zbog prosvjeda prodavača protiv fiskalnih blagajni. U Zadru nakon jučerašnje tučnjave one koji su ih uveli čuva policija.

Na zagrebačkom Dolcu skupilo se čak 700 prodavača i prodavačica koji su zajedno odmarširali do Ministarstva financija i tražili sastanak sa Slavkom Linićem. Međutim, on ih je primio i njihove zahtjeve odbio.

"Tehnički uvjeti nisu problem, prema tome mogu imati od mobilnog aparata nadalje. Ali ono što dogovaramo s gradovima jest da im osiguraju napajanje električnom energijom i internetsku veze. Tržnice su te koje se trebaju pobrinuti da oni koji koriste njihove prostore imaju uvjete rada", odbacio je ministar financija argumente prosvjednika kako nemaju tehničkih uvjeta za fiskalne blagajne.

Upitan što je s tradicionalnim cjenkanjem na hrvatskim tržnicama, Linić je odgovorio kako ćemo i dalje moći pregovarati za cijenu unatoč uvođenju fiskalnih kasi.

"Porezi nisu osnovni razlog uvođenja fiskalizacije, nego kontroliranje kretanja gotovine i roba. Prema tome, onaj tko prodaje može ujutro napisati da je kilogram paradajza 10 kuna, u 10 sati 8 kuna, a u 13 sat 2 kune. Sve to aparat podnosi. Nas zanima tko prodaje, od kuda je dobio robu i gdje završava gotovina", naglasio je.

Također je odbacio argument prosvjednika da nijedna europska tržnica ne izdaje fiskalne račune.

"Postoje primjeri poput organizirane tržnice u Barceloni. Porezne uprave u Europi itekako vode brigu kako smanjiti nezakonito poslovanje i sivu ekonomiju te kako kontrolirati zaposlene. I tu je odgovor. Svi će ti ljudi i ostati raditi. Ono u što sam ja uvjeren jest da mnogi od njih sada rade na crno. S uvođenjem fiskalizacije imat ćemo vrlo jasne podatke i svi oni će morati se registrirati na Zavodu, plaćati svoje doprinose, imati osiguranu mirovinu, a ne starost dočekati na socijalnoj pomoći države", pojasnio je ciljeve Zakona o fiskalizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već drugi dan otkako je Hrvatska dio velike europske obitelji stvorili su se veliki prometni čepovi na granicama sa zemljama koje nisu članice Europske unije.

"Očito za europsku granicu treba prilagodba i carini, ali i prijevoznicima. Očito nam treba vrijeme prilagodbe i na jednoj i drugoj strani i to će značiti kolone. Ali zbog toga se ne trebamo opterećivati jer će se i jedni i drugi uhodati za nekoliko dana", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo