pirati ga podržali / Pritisak u islandskom parlamentu za Snowdenov azil

Image

Islandski parlamentarni zastupnici predlažu da se američkome zviždaču Edwardu Snowdenu hitno dodijeli islandsko državljanstvo, prenosi Fox News iz američkih i britanskih medija.

5.7.2013.
13:48
VOYO logo

Ogmundur Jonasson, čija liberalna stanka Lijevih-Zelenih podupire taj prijedlog zajedno sa zastupnicima piratske i stranke bolje budućnosti, otvorio je to pitanje u četvrtak na sastanku odbora za pravosuđe, no prijedlog je dobio minimalnu potporu.

Vjeruje se da je Snowden u tranzitnome dijelu moskovskoga aerodroma. Tražio je azil u više od deset zemalja, a za Guardian je rekao kako bi želio azil u zemlji koja poštuje iste vrijednosti kao on, a "Island je tome najbliži". No da bi tražio islandski azil, Snowden bi morao stupiti na islandsko tlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad bi Snowden odmah dobio državljanstvo, to bi pitanje prestalo biti relevantno. Istom se taktikom poslužio ekscentrični šahovski velemajstor Bobby Fischer kad je 2005. iz Japana pobjegao na Island da izbjegne američki progon zbog kršenja sankcija nametnutih bivšoj Jugoslaviji.

Islandski mediji prenose kako je Jonasson u četvrtak u parlamentu tvrdio da Snowdena "sada progone i on nema kamo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci koje je objavio taj bivši analitičar američke obavještajne službe otkrili su svijetu razmjere američkog prikupljanja podataka o telefonskom i internetskom prometu, iako američki obavještajci tvrde da su ti programi usmjereni protiv stranaca i osoba za koje se sumnja da su teroristi, uglavnom u inozemstvu.

U četvrtak je, samo dan prije odlaska parlamenta na ljetni odmor, prijedlog dodjele islandskoga državljanstva Snowdenu dobio malu potporu: od 63 zastupnika s tom se idejom složilo samo šestero zastupnika manjinskih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snowden je tražio azil u Venezueli, Boliviji i još 18 zemalja, objavio je WikiLeaks. Mnoge europske zemlje s toga popisa, Austrija, Finska, Irska, Nizozemska, Norveška, Švicarska i Španjolska, upravo kao i Island, traže da zahtjev za azil podnese iz zemlje.

I talijanski ministar vanjskih poslova u četvrtak je rekao da Snowdenu neće dati azil ako nije u zemlji, a francuski ministar unutarnjih poslova, Manuel Valls rekao je da njegova zemlja neće obrađivati Snowdenov zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poput mnogih zemalja, i Francuska je primila, preko veleposlanika u Moskvi, zahtjev za azilom za Edwarda Snowdena. Zbog pravnih razloga, a s obzirom na situaciju u kojoj se on nalazi, (taj zahtjev) nećemo obraditi", kaže se u priopćenju koje je dobio Reuters.

I Rusija navodno gubi strpljenje sa Snowdenom. Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je za Reuters da bi se Snowden trebao skloniti na neko drugo mjesto. "Mora odlučiti kamo će", rekao je Rjabkov za Reuters. "U ovome trenutku mi nemamo službeni zahtjev g. Snowdena kojim bi tražio azil u Rusiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo