radi se o ljudskim pravima / 'Pitanje je suludo i neprihvatljivo za referendum'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Dragutina Lesara zanimalo je zašto već godinama nemamo Zakon o referendumu, dok je Nenad Stazić rekao da Hrvatska mora braniti ljudska prava i tako tumačiti Ustav.

9.7.2013.
13:12
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U utorak je zasjedao Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav koji je razmatrao referendumsku inicijativu U ime obitelji. Zaključak je Odbora da se pozove Vlada da provjeri vjerodostojnost potpisa i da izvješće dostavi Saboru.

Inicijativa je u lipnju Saboru predali gotovo 750 tisuća potpisa građana koji traže raspisivanje referenduma kojim bi se brak Ustavom definirao kao životna zajednica muškarca i žene, a današnji zaključak uobičajena je procedura kad je riječ o građanskim inicijativama za raspisivanje referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada bi tako trebala provjeriti broj i vjerodostojnost potpisa, a izvješće o provedenoj provjeri dostaviti Saboru.

Odbor nije prihvatio prijedlog Vladimir Šeksa (HDZ) da se utvrdi i rok za provjeru potpisa, do 15. rujna, ali je većinom glasova prihvaćen prijedlog Gorana Beusa Richembergha (HNS) da se od inicijative 'U ime obitelji' zatraže dodatna pojašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje je suludo i neprihvatljivo za referendum", izjavio je MiloradPupovac, a s njim se složio i profesor NenadZakošek kojeg brine pitanje ustavnosti samog referendumskog pitanja.

DragutinaLesara zanimalo je zašto već godinama nemamo Zakon o referendumu, dok je Nenad Stazić rekao da Hrvatska mora braniti ljudska prava i tako tumačiti Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš Ustav štiti obitelj, ali ona ne mora, kazao je, proizaći iz braka i zato nije dobro da brak postane ustavna materija. Svako drugačije rješenje značilo bi propuštanje obveze zaštite manjina", ustvrdio je.

Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović kazala je pak da je Vladi u sadašnjem trenutku preči posao baviti se 'želucima ljudi, od toga da se bavi stražnjim dijelom ljudskog tijela'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vanjski član odbora Dragan Zelić iz Gonga također drži da referendumska inicijativa ide 'u pravcu diskriminacije dijela građana', a Nenad Zakošek lošim smatra pokušaj da se 'brak unese u Ustav. Drži to pokušajem da se unese svjetonazorska materija i ugrožavanjem sekularnog principa države.

"Ustavom je određeno da je obitelj, a ne brak, pod posebnom zaštitom države, rekao je i stoga naglasio potrebu procjene ustavnosti referendumskog pitanja", ocjenjujući kako se ono trebalo riješiti i ranije, prije samog prikupljanja potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks je ustvrdio kako je ocjena ustavnosti referendumskog pitanja dio referendumske procedure koja, kako je rekao, ionako slijedi nakon što Sabor dobije od Vlade izvješće o provjeri potpisa.

Ranije je saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav s osam glasova za i jednim suzdržanim iskazao povjerenje ministru unutarnjih poslova RankuOstojiću i za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić je prvi član Vlade o čijem se imenovanju odlučuje prema novim pravilima pa se umjesto na plenarnoj sjednici raspravlja u saborskom odboru, dok Sabor samo glasuje.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo