GOVOR U UN-U / Hrabra Malala: 'Stojim ovdje u ime svih onih čiji se glas ne čuje'

Malali Jusufzai, pakistanskoj tinejdžerki koja je privukla svjetsku pažnju nakon što su je talibani upucali u glavu zbog zalaganja za obrazovanje žena, odana je počast u UN-u. U snažnom i emotivnom govoru, svjetske je lidere pozvala da osiguraju osnovno školovanje svakom djetetu. Učinila je to baš na svoj šesnaesti rođendan!

12.7.2013.
18:46
VOYO logo

Dočekana je ovacijama 500-injak sudionika Skupštine mladih. I odmah je svima dala do znanja zašto je tu.

"Stojim ovdje, jedna djevojka među mnogima, kako bi govorila, ne u svoje ime, nego u ime svih onih čiji se glas ne čuje. I za njihovo pravo na obrazovanje", započela je govor pakistanska šesnaestogodišnja aktivistkinja Malala Jusufzai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Zbog tog je prava Malala gotovo poginula, kada su je u listopadu prošle godine talibani upucali u glavu i vrat dok se vraćala kući iz škole. U Velikoj Britaniji liječnici su joj ugradili titansku pločicu u lubanju, a sluh joj je teško oštećen. No, odvažnu aktivistkinju to je samo ojačalo.

"Mislili su da će nas metak ušutkati, ali nisu uspjeli. Slabost, strah i beznađe tada su umrli, a rođeni su snaga, moć i hrabost", kazala je Malala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred glavnim tajnikom UN-a Malala je poslala poruku svim svjetskim liderima - svakom djetetu osigurajte pravo na školovanje, i znanjem se borite protiv ekstremizma.

"Uzmimo u ruke knjige i olovke, jer one su naše najjače oružje. Jedno dijete, jedan učitelj i jedna olovka mogu promijeniti svijet. Obrazovanje je jedino rješenje. Obrazovanje prije svega", poručila je hrabra djevojka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije ovoga burno pozdravljenog govora, heroina iz Pakistana već je slovila za favoritkinju za Nobelovu nagradu za mir. Djevojka koja danas puni 16 godina u borbi za univerzalno obrazovanje - ne posustaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo