sve ide MOL-u / Inaši prali prozore kako bi upozorili na propast INA-e

Članovi Sindikata radnika Ine i društava Ine "Inaš" danas su u pet hrvatskih gradova prali prozore na automobilima i dijelili žvakače gume kako bi upozorili da se tu hrvatsku naftnu kompaniju od naftaša želi svesti na trgovca guma za žvakanje, a njezine radnike na perače prozora.

15.7.2013.
13:03
VOYO logo

Sindikalci su akcije pranja prozora održali u Zagrebu, Sisku, Rijeci, Splitu i Osijeku, nezadovoljni planom Inine Uprave kojim se benzinske crpke daju u franšizu privatnim poduzetnicima čime se, kako tvrde, Inu pretvara u Molovu podružnicu koja će se jeftino riješiti trećine zaposlenih i zatvoriti više od 100 crpki.

"Okupili smo se da bismo poslali poruku Vladi koja je preko 45% vlasnik Ine da se pokrene i da pokuša zaustaviti sadašnje stanje, odnosno ovo seciranje i uništavanje Ine", rekao je predstavnik Inaša Đuro Butorac ispred upravne zgrade Ine u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ina je, kažu sindikalci, bila vlasnik hotela i odmarališta, a sada nema ništa, dok se radnike pretvara u najamnu radnu snagu koji će raditi za minimalac.

Nezadovoljan odnosom snaga između Ine i Mola, Inaš traži od vlade da poduzme nužne korake kako bi se zaštitili nacionalni interesi i energetska neovisnost Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butorac tvrdi da se ugovor između Vlade i Mola ne poštuje i da se masovno zatvaraju Inini segmenti, poput rafinerije u Sisku koju se pretvara u skladište, dok brojna postrojenja po drugim gradovima zjape prazna.

"Preko tri tisuće ljudi je otišlo iz Ine i mislimo da je krajnji trenutak da se to promijeni", kaže Butorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po sindikalnim podacima u maloprodaji Ine trenutno radi oko 2.700 zaposlenika koji bi bili izdvojeni iz te naftne kompanije, a osnovni motiv je, kažu, stvaranje ekstra profita za poslodavca.

Sindikat smatra da vlada treba brže formirati pregovarački odbor. Ne žele govoriti ima li dioničarski ugovor veze s nepravomoćnom presudom prema kojoj je bivšem premijeru Ivi Sanaderu predsjednik uprave Mola Zsolt Hernardi dao mito za prepuštanje upravljačkih prava u Ini. "Ne bih o tome, ali ako je bivšem premijeru suđeno zbog nečega nezakonitoga onda očekujemo od Vlade da to zaustavi", kazao je Butorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inaš je najavio prosvjedni skup pred zgradom vlade za 18. srpnja protiveći se obespravljivanju radnika i svođenju najveće hrvatske naftne kompanije na MOL-ovu podružnicu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo