besplatni broj telefona 116 006 / Žrtve i svjedoci kaznenih djela dobili novu pomoć!

Već prvog dana u Nacionalni pozivni centar za pomoć žrtvama i svjedocima stigli su deseci poziva. Tridesetak volontera u njemu će ugroženima pomagati informacijama i emotivnom podrškom. Broj telefona 116-006 Hrvatska je uvela među prvima u Europi, a više o svemu pogledajte u prilogu!

16.7.2013.
18:55
VOYO logo

Izgubljeno u pravnim procedurama ili u velikom strahu. Tako se često osjećaju žrtve i svjedoci kaznenih djela. Zato su dobili novu pomoć: besplatni broj telefona 116 006.

Javit će im se netko od 27 mladih i posebno educiranih volontera u Nacionalnom pozivnom centru za pomoć.

"Uz informacije koje od nas mogu dobiti ovako tehničkog karaktera, mi ih možemo saslušati ako su u problemu i ako se nemaju kome drugome obratiti", kazao je volonter Josip Vuletić.

I to od osam ujutro do osam navečer, na hrvatskom, ali i engleskom jeziku.

"Ukoliko ste žrtva razbojništva, nekog teškog djela, žrtva silovanja, pokušaja ubojstva, ukoliko ste svjedok ubojstva ili teške prometne nesreće, ukoliko je netko pobjegao s mjesta nesreće, a vi imate saznanja - tu smo za sve", poručila je Barbara Veličković iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Uputit će ih kome se obratiti, kako i gdje nešto prijaviti ili samo prevesti pravni jezik.

"Da im se objasni što piše na pozivu, na pozivu pišu skraćenice, ŽDO recimo. Zašto bi neka osoba znala što je ŽDO? Županijsko državno odvjetništvo", dodala je volonterka.

Zato žrtve više ne smiju biti tretirane kao oni koji samo pomažu tužitelju u sudnici, kaže ministar pravosuđa.


"Dodatnu traumatizaciju ti su ljudi doživljavali jer sustav nije imao mehanizme kako ih uopće uputiti u njihova prava, kako da im pomogne, i kako da ta prava ostvare", izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

U tome bi trebao pomoći besplatni broj, isti za cijelu Europu.

"Hrvatska je ovdje pionir jer samo je 6 članica nakon Austrije, Danske, Njemačke, Irske i Nizozemske uvelo ovu pozivnu liniju", rekla je Luisa Vinton, Program Ujedinjenih naroda za razvoj.

Inače, već godinama na sedam hrvatskih sudova postoje uredi kroz koje je podršku primilo 14 tisuća svjedoka i žrtava prije samog ulaska u sudnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo