I DALJE U RECESIJI / Hrvatska i Slovenija zaostaju za istočnom Europom

Image
Foto: RTL

'Pet godina nakon izbijanja krize, najgore je vjerojatno iza vas, većina zemalja (središnje i istočne Europe) obnovila je rast', kazala je Lagarde u govoru pred bankarima i novinarima.

17.7.2013.
7:40
RTL
VOYO logo

BUKUREŠT - Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je u utorak u Bukureštu "hrabrost" zemalja istočne Europe u suočavanju s gospodarskom krizom, ocijenivši da je "najgore vjerojatno prošlo".

"Pet godina nakon izbijanja krize, najgore je vjerojatno iza vas, većina zemalja (središnje i istočne Europe) obnovila je rast", kazala je Lagarde u govoru pred bankarima i novinarima.

"Samo dvije zemlje trebale bi 2013. biti u recesiji, Hrvatska i Slovenija, prema osam prošle godine", dodala je.

Prosječan rast u zemljama istočne Europe bio je pozitivan u prvom tromjesečju ove godine, dok je BDP u Europskoj uniji pao za 0,1 posto. Na čelu su Latvija s 1,4 posto i Litva s 1,3 posto rasta.

MMF je prošli tjedan snizio svoje prognoze za gospodarski rast u svijetu i eurozoni.

Lagarde je pozvala zemlje istočne Europe da nastave svoje politike makroekonomske stabilnosti, ali i da ravnopravno podijele njihov teret.

"Ono što se dogodilo u ovom dijelu svijeta služi kao primjer onoga što se može učiniti u drugim dijelovima svijeta" kad je riječ o tranziciji na tržišno gospodarstvo, kazala je.

Upozorila je ipak na "zapreke" koje po njoj čine nesposobne javne uprave i nedovršen povrat imovine koju su zaplijenili komunisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo