IZ UREDA PREMIJERA / 'Nema smisla procesuirati osobe zbog vrijeđanja u Kninu'

Image
Foto: RTL
6.8.2013.
19:48
RTL
VOYO logo

Ured premijera Zorana Milanovića ocijenio je večeras kako nema smisla procesuirati osobe koje su za jučerašnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu zviždanjem i povicima prekidale premijerov govor, ističući pravo na kritiku i izražavanje mišljenja nečim uobičajenim u demokraciji.

"Iako je u konkretnom slučaju riječ o postupanju policije po službenoj dužnosti i u skladu s autonomijom policije u tumačenje Zakona, Ured predsjednika Vlade RH smatra da nema smisla procesuirati osobe koje su tijekom jučerašnjeg obilježavanja godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu zviždanjem i povicima reagirale na govor predsjednika Vlade Zorana Milanovića", navodi premijerov Ured u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da, kada je riječ o skupovima na kojima sudjeluju političari, izražavanje nezadovoljstva ne mora nužno imati obilježja remećenja javnog reda i mira, posebice kada ono ne sadrži nasilje ili izravnu prijetnju nasiljem.

"Jednostavno, pravo na kritiku i izražavanje svog mišljenja normalno je i uobičajeno u demokratskim društvima", poručuje Ured predsjednika Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanska akcija: Političari se trebaju naviknuti na kritike

Aktivisti okupljeni u Građanskoj akciji usprotivili su se policijskom privođenju muškarca koji je jučer sudjelovao u vrijeđanju premijera, ističući da se političari trebaju naviknuti na kritike, pa i uvrede jer je i to dio demokracije.

"Građanska akcija se strogo protivi privođenju onih koji su zviždali premijeru ili ga čak i vrijeđali. Naše protivljenje je čisto principijelne prirode. Smatramo da se političari kao javne osobe trebaju naviknuti na to da su podložni kritici pa čak i vrijeđanju te da je i to sastavni dio demokracije", navode iz Građanske akcije u današnjem priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu kako im nije bitno što je kritika premijeru (zvižduci, negodovanje i vrijeđanje) došla iz grla onih s kojima se ne slažu, pa se tako ne slažu ni s iznesenim uvredama, ali, naglašavaju, podupiru univerzalno pravo na iskazivanje nezadovoljstva.

Prozivaju policiju da zakonske odredbe o remećenju javnoga reda i mira, na temelju kojih je i priveden spomenuti muškarac, upotrebljava isključivo i jedino za kažnjavanje izgovorene riječi. Stoga od policije traže da odmah obustavi prekršajni progon protiv te osobe, poštujući javno izražavanje nezadovoljstva kao univerzalno pravo i obvezu svakog pojedinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Građanskoj akciji podsjećaju da vode nekoliko pravnih sporova protiv "represivnog aparata" na zagrebačkom Prekršajnom sudu, te da su dva već uspješno dobili.

"Političarima istovremeno poručujemo da svoj posao počnu raditi savjesno i odgovorno, a na dobrobit naroda, pa će i kritika prema njima biti vjerojatno blaža ili je uopće neće ni biti", zaključuju u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo