PROSVJED SE NASTAVLJA / Supruge seljaka će se pješice uputiti prema Zagrebu

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, rekao je da je stav seljaka da se prosvjed nastavi. Pojasnio je i nejasnoće oko toga koliko su novca dobili i koliko im se duguje.

13.8.2013.
11:18
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović odgovorio je Poljoprivrednoj komori na pismo koje su njemu i premijeru Milanoviću kasno sinoć poslali njezini predstavnici. Ovaj tjedan ima obaveze, no primit će ih idući.

Matija Brlošić, predsjednik HPK rekao je da je stav seljaka da se prosvjed nastavi. Pojasnio je i nejasnoće oko toga koliko su novca dobili i koliko im se duguje. Ispregovarano je 2,8 milijardi poticaja. Iako je u proračunu predviđeno 2,4 milijarde, Brlošić kaže da im je ministar mjesecima tvrdio kako će razliku namaknuti uštedama u svom resoru, a sada govori drukčije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isplatio im je 2,2 milijardi kuna i još 200 tisuća kuna lani, za ovu proizvodnu godinu. To je ukupno 2,4 pa seljaci traže jos 400 milijuna kuna. S obzirom da je u proracunu 2,4, a isplaceno je 2,2 milijarde, ministar bi morao imati jos 200 milijuna, a govori da nema.

Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, jutros je na punkt u Đakovu stigao na konjima i s plugom. Na obližnjoj oranici pokazao je kako će seljaci od sada orati, kada im banke uzmu traktore pod hipotekom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seljaci su oko sebe stavili vreću sa pšenicom koju su nazvali "sijačicom 21. stoljeća". Morat će, kažu, sijati tavanušu, a pred novinarima su demonstrirali kako.

Na punkt su došle i njihove supruge odjevene u crno. One će se pješice uputiti prema Zagrebu "da cijela Hrvatska vidi kako su žalosne i jadne".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucija Sifner iz Gašinaca kroz suze nam je rekla da njezino dvoje djece više neće moći studirati jer im ona to više nema čime platiti. Ivan Galović iz Satnice Đakovačke pokazao nam je račun ispostavljen u jednom mlinu. Za 211 kilograma pšenice dobio je 80 kg brašna. Normalno je da se 80 kg brašna dobije od 100 kg pšenice. Prosvjednika je sve više, tijekom noći i jutra otvoreni su novi punktovi i blokade. Blokirana je valpovačka obilaznica i cesta kroz Nuštar.

Inače, Laslo je danas rekao da ce svoja prava braniti životima i da će ih Vlada pretvoriti u Amiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prosvjeda seljaka zatvorene ceste u nekoliko županija

Zbog prosvjeda seljaka zatvorene su prometnice u nekoliko hrvatskih županija, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su zatvoreni: na autocesti A3 Bregana-Lipovac: ulazak i izlazak na čvorovima Nova Gradiška, Lužani i Velika Kopanica (promet se preusmjerava na čvorove Okučani i Slavonski Brod), D7 u Velikoj Kopanici i Čemincu, D34 u mjestu Gat, te valpovačka obilaznica, D51 u Novoj Gradiški, D55 Županja-Orašje i županijska cesta ŽC4244 u Lužanima, dok se naizmjence vozi na D5 Virovitica-Terezino Polje u mjestu Lukač i na D34 u mjestu Medinci.

"Razočarani smo ishodom današnjih pregovora u Ministarstvu poljoprivrede tijekom kojih je seljacima poslana jasna poruka kako novca ima, ali ne i za poljoprivredu, a ministar Linić dao nam je tijekom razgovora do znanja da, što se njega tiče, možemo svi pomrijeti, ali novca od njega dobiti nećemo", izjavio je jučer predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) TomislavPokrovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako se na području Vukovarsko-srijemske županije u prosvjedima na ukupno 11 punktova nalazi oko 300 nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača s otprilike isto toliko traktora.

"Prosvjedi su legitimno pravo svih poljoprivrednih proizvođača, ali pritisci, blokade, ucjene, iznude ne", rekao je jučer ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina gostujući u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo