NA RUBU GRAĐANSKOG RATA / Užas u Egiptu: Vlada priznala 278 mrtvih

Muslimansko bratstvo tvrdi da je u sukobima više od 2.200 mrtvih i više od 10.000 ozlijeđenih.

14.8.2013.
19:25
VOYO logo

KAIRO - Egipatski ministar unutarnjih poslova Mohamed Ibrahim izjavio je da su 43 policajca ubijena u srijedu u sukobima s pristašama svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija i da sigurnosne snage neće više trpjeti nikakva prosvjedna okupljališta bilo gdje u zemlji, a ministarstvo zdravstva objavilo je da je u cijelom Egiptu ubijeno 278 osoba, prenose agencije.

Ibrahim je govorio na konferenciji za novinare u srijedu navečer pošto su sigurnosne snage potpuno očistile prosvjedne kampove Mursijevih pristaša s dva trga u Kairu i objavile da ih nadziru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više nećemo dopustiti nikakvo prosvjedno okupljalište ni na kojem trgu u zemlji", poručio je ministar, javlja Reuters.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva objavilo je da je 61 osoba ubijena na trgu Raba al-Adavija, glavnom okupljalištu promursijevih pristaša, a 21 žrtva na trgu Nahda. Ostale su žrtve ubijene u drugim egipatskim gradovima, prenosi agencija AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su u srijedu proglasile jednomjesečno izvanredno stanje, a ministar Ibrahim obećao je stabilnost kao u doba bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

"Obećajem čim se stabiliziraju uvjeti i egipatske ulice, čim prije bude moguće, sigurnost će biti uspostavljena za ovu zemlju kakva je vladala prije 25. siječnja, čak i više", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipatski pokret Arapskog proljeća počeo je 2011. na dan 25. siječnja, što su prodemokratski aktivisti svjesno odabrali jer se poklapa s nacionalnim danom policije. U to doba policija nije bila prisutna na ulicama, a mnogi Egipćani navikli na strogu policijsku kontrolu isticali su da je u dvije godine popustio red i mir.

Ibrahim je najavio da će istaknuti čelnici Muslimanskog bratstva Esam el-Erian i Mohamed El-Beltagi biti uhićeni, čime je opovrgnuo ranije informacije iz izvora sigurnosnih snaga o uhićenju njih dvojice te islamističkog propovjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muslimansko bratstvo, iz čijih je redova svrgnuti predsjednik Mursi, tvrdi da je u sukobima više od 2.200 mrtvih i više od 10.000 ozlijeđenih. Mursijeve pristaše boravile su na dva kairska trga više od mjesec dana zahtijevajući oslobađanje izabranog predsjednika kojega je vojska svrgnula 3. srpnja, a operaciju čišćenja sigurnosne snage počele su u zoru suzavcem, buldožerima i oklopnim vozilima.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike