NAKRATKO POPUSTILI / Seljaci prijete totalnim blokadama, danas pauza zbog blagdana

Nakon osam dana prosvjeda i blokada prometnica, seljaci su popustili. No, samo zbog blagdana, da hodočasnici lakše prođu. Za sutra pak prijete totalnim blokadama, a ministar Jakovina im je još jednom poručio da su neradnici.

15.8.2013.
20:07
VOYO logo

Obrađuju 120 hektara, u obiteljsko gospodarstvo uložili su 30 godina života. Prvo suša, loš urod, a onda i 30 posto niža cijena pšenice ove godine dovela ih je na rub. 47-godišnja Lucija Šifner (Gašinci) najesen će tražiti posla u Njemačkoj, trima kćerima rekla je da fakultete stave u mirovanje.

Šifneri ne siju samo pšenicu, pokušali su i sa suncokretom, kukuruzom, sojom, repicom, pivarskim ječmom, digli kredit od 600 tisuća kuna za traktor. Kažu - probali su sve, a sad ne mogu ni na nulu.

Traktor Šifnerovih u mirovanju je, ali samo na jedan dan. Na brojnim punktovima u sedam sjevernih županija traktori su se maknuli u stranu da bi se dostojanstveno obilježio blagdan Velike Gospe.

Na punktu pokraj Županje, na državnoj granici s BiH, cesta prema graničnom prijevozu i danas je bila blokirana, rijetka vozila policija je preusmjeravala na alternativni – makadamski put. Budući da je sa seljačkim udrugama dogovoren dan primirja – policija  nije intervenirala niti izdavala kazne seljacima. No već sutra, stvari bi mogle biti drugačije.

"Sutra stožer ima sastanak u dva sata u Retkovcima... donjeti će odluke da idemo u totalne blokade. Na ovih devet kontinentalnih županija biti će nekih 2000 traktora, mislim da to dovoljno govori...", poručio je TomislavPokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka.

Dosad su seljaci traktorima blokirali prometnice na punktovima u sedam županija, od sutra će – kažu – čitava kontinentalna Hrvatska biti u blokadi.

Iako su čitav dan predstavnici seljaka pokušali s Vladom dogovoriti novu rundu pregovora, to im nije pošlo za rukom. Ministar Jakovina nije danas bio raspoložen za razgovor na temu najavljene blokade jer, kaže, ima drugih obveza.

Premijeru Milanoviću, ipak, i danas stižu najžešće poruke seljačkih predstavnika.

"Ja bih mu postavio pitanje, za vrijeme godišnjeg, dok ljetuje na Hvaru, koliko je domaćih proizvoda pojeo?", upitao je predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo.

"Premijer Milanović je govorio da neće zaboraviti Slavoniju, a zaboravio je i on i resorni ministri", izjavio je predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac.

Žene poljoprivrednika koji prosvjeduju, u subotu ujutro u deset sati pješice kreću prema Markovom trgu u nadi da će ih primiti – upravo premijer Milanović.

O tome da su seljaci neradnici: Gledajući ove traktore vidim da imaju itekako potrošene gume!

"Svakodnevno slušam probleme poljoprivrednika i sam razumijem njihove problema. Komora je predložila niz mjera, prezentirali smo ih ministru poljoprivrede te gospodinu Liniću. Očito nije bilo razumijevanja, nismo ih uspjeli urazumiti pa ćemo pokušati naše zahtjeve prenjeti predsjedniku RH, a nadamo se i premijeru", izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore MatijaBrlošić.

"Blokada je preusmjerena prema Vladi, no mi smo svjesni da u proračunu nema novaca pa smo upravo predložili mjere koje se ne tiču plaćanja dodatnih poticaja iz proračuna. Tu je niz kompenzacija koje se mogu napraviti jer nama su  znatno umanjeni prihodi te pokušavamo smanjiti i naše rashode", dodaje.

"Ne smatram da smo neradnici... Gledajući ove traktore vidim da imaju itekako potrošene gume... U poljoprivredi se itekako radi, no ova i prošla godina bile su sušne  te nam taj dodatni novac u ovom trenutku nedostaje". kazao je za kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo