udar po neprofitnim udrugama / Linić ide dalje: Crkva će morati pravdati svaki novčić!

Image
Foto: RTL

Ministar financija Slavko Linić će krajem rujna, nakon završetka javne rasprave, krenuti u izradu Zakona o računovodstvu neprofitnih organizacija, koji bi trebao prisiliti brojne neprofitne organizacije da objavljuju sve račune i podatke o poslovnim aktivnostima.

16.8.2013.
10:19
RTL
VOYO logo

Ministar financija Slavko Linić ne odustaje od borbe protiv onih koji ne plaćaju porez i tako štete državnom proračunu. Nakon ugostitelja, trgovačkih centara, kumica na placu te poduzetnika, na Linićevom nišanu naći će se i neprofitne organizacije, ali i Katolička crkva.

Naime, ministar će krajem rujna, nakon završetka javne rasprave, krenuti u izradu Zakona o računovodstvu neprofitnih organizacija, koji bi trebao prisiliti brojne neprofitne organizacije da objavljuju sve račune i podatke o poslovnim aktivnostima.

U Hrvatskoj ima oko 50.000 neprofitnih organizacija - od vjerskih, poput Crkve, preko sportskih, kao Dinamo, do gospodarskih, poput HGK. Danas mnoge od njih ne objavljuju svoja financijska izvješća.

Na stranicama Ministarstva financija najavljuje se ukidanje dosadašnje Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija zato jer ovim dokumentom 'nisu mogle izravno biti propisane prekršajne i kaznene odredbe. Međutim, s obzirom na to da je dosadašnja praksa u provođenju Uredbe ukazala na potrebu njihova uvođenja, novim zakonskim rješenjima sustavno će se urediti i pitanje prekršaja i kazni', prenosi Jutarnji list.

Pretpostavlja se kako će se ovim promjenama najviše usprotiviti Katolička crkva, koja godišnje raspolaže sa skoro 300 milijuna kuna iz državnog proračuna, plus nepoznatim sredstvima dobivenim od vjernika i raznih poslovnih aktivnosti.

U Europi je uobičajeno i da religijske udruge objavljuju svoja izvješća. Državna revizija je još prije dvije godine naložila da se Katolička crkva upiše u registar i pošalje svoja financijska izvješća Fini, ali to se nije dogodilo. Sankcija dosad nije bilo, piše 24 sata.

Za one koji se ne financiraju iz proračuna kazne će vjerojatno biti novčane. Novi zakon će obuhvatiti i nezavisne zastupnike, koji su dosad također bili u sivoj zoni.

"Minimum javne transparentnosti u radu udruga je objava financijskih izvješća. Važno je da sve udruge na kraju budu tretirane jednako. Politika čistih računa umanjit će mogućnost zloporaba", pojasnio je Dragan Zelić iz GONG-a za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo